Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
Bine aţi venit pe site-ul RAMI81-Suflete deschise. Acest site isi doreste sa fie util tuturor persoanelor care au nevoie de orice fel de ajuror. Aici va gasi prieteni adevarati care vor incerca sa le dea un sfat, o alinare, sa-i incurajeze, sa simta ca nu sunt singuri pe lume.
Echipa noastra este formata numai din persoane care stiu sa ce inseamna greutati in viata si stie sa aprecieze si sa ajute oamenii la necaz ascultandu-i si inercand sa le ofere o vorba buna.
Aici veti gasi tot felul de informatii medicale la diverse boli, veti gasi informatii despre terapii noi. Aici o sa fie scrise povesti de viata, cazuri umanitare si diverse teme interesante referitoare la viata noastra de toate zile.
 
 

In lumea ta, tu esti Vrajitorul din Oz?

„Ca sa ma distrez si sa dau oamenilor o ocupatie, le-am poruncit sa construiasca acest Oras si Palatul meu, iar ei le-au cladit cu placere. Apoi, m-am gandit… intrucat Tara este verde si frumoasa sa-i dau numele: „Orasul de Smarald”.
Si, ca sa fac numele sa se potriveasca mai bine, le-am dat tuturor sa poarte ochelari verzi, astfel incat tot ceea ce vad sa fie verde.

„Dar… aici nu e totul verde? ”, intreba Dorothy…
”Nu mai mult decat in oricare alt oras! raspunse Oz. Dar cand porti ochelari verzi, bineinteles ca tot ceea ce vezi iti pare… verde! Oamenii mei au purtat ochelari verzi atat de mult timp, incat cei mai muti dintre ei chiar cred ca acesta este „ Orasul de Smarald”….
( Fragment din Vrajitorul din Oz, de L. Frank Baum)

Chiar fiecare e un “vrajitor”?
Vrajitorul din Oz… creeaza o “lume iluzorie”. Interactiunea personajelor cu aceasta iluzie reda foarte bine modul in care parerile despre lume sunt cele care creeaza lumea, iar atunci cand realitatea se schimba, de fapt, perceptiile noastre asupra realitatii sunt cele care s-au schimbat.

Altfel spus, cadrul ferestrei prin care vedem lumea determina ceea ce vedem. Cand privesti viata, lumea din jur printr-o fereastra larga vezi altceva decat daca te-ai uita pe gaura cheii. „Fereastra” exista, este construita, dar cadrul ei este flexibil, ceea ce inseamna ca noi insine suntem cei care o putem mari sau micsora.

Despre relatii si construirea realitatii!
Desigur ca fiecare partener vine in relatie cu proprii sai „ochelari verzi/roz”, cu o multitudine de constructii personale. Prin acesti „ochelari” interpreteaza de fapt lumea, universul relatiei, comportamentul partenerului sau.
„Ochelarii” sau credintele despre sine, despre viata, despre ce ar trebui sau nu ar trebui sa fie/sa faca partenerul…. il ajuta sa priveasca spre viitor, il calauzesc sa-si organizeaze intrucatva prezentul si uneori sunt lentilele prin care se raporteaza la trecut.

Cu cu totii avem astfel de constructii personale si percepem realitatea prin propriii „ochelari verzi”.
Atunci cand Darwin a ajuns cu velierul “The Beagle” la o insula din Marile Sudului, marinarii au coborat intr-o barca cu vasle ca sa exploreze coasta. Pe tarm au avut o mare surpriza… Indigenii percepeau, vedeau barca cu vasle, dar nu vedeau corabia cu panze.
De ce? Pentru ca nu vazusera nicidata o corabie cu panze, dar aveau barci cu vasle…. Asadar, ce-am putea raspunde la intrebarea: „Ce corabii nevazute stau ancorate in preajma perceptiei noastre?”…
Oare nu construim propria realitate prin ceea ce suntem invatati sa vedem?
Nu cumva vedem doar ceea ce vrem sa vedem?

Scenarii si distributie de roluri.
In ce rol ne distribuim partenerul? De multe ori atasam relatiei o imagine despre cum am vrea ca ea sa fie. Unii parteneri doresc ca celalalt sa le fie tovaras, sau iubit, sau prieten… relatii de cuplunu de putine ori cautam in partener o mama, un tata, poate un copil… sau vrem ca el/ea sa fie acel cineva care sa ne oblojeasca ranile trecutului, cineva cu care sa putem fi foarte apropiati.
Acestea sunt de fapt metafore construite ce se raporteaza la anumite probleme ramase nerezolvate din perioada copilariei. Cum se reflecta acestea in viata de cuplu?

Tu esti totul pentru mine!
Prin faptul ca il investim pe celalalt cu un anumit rol, prin faptul ca speram ca partenerul sa fie tot ceea ce nu a fost pentru noi niciunul dintre parinti, sau speram ca el/e sa duca la indeplinire acele lucruri dupa care am tanjit de-alungul timpului… Si cred ca nu gresesc spunand ca toate acestea iau forma unor fantezii romantice care se nasc la inceputul fiecarei relatii.
Cand pentru tine, spre exemplu, comportamentul partenerului pare sa corespunda propriei tale reprezentari interne, speri desigur in realizarea unui scenariu proiectat pe ecranul filmului tau personal.

Drama si suspans?
De foarte multe ori insa, realitatea nu reuseste sa egaleze scenariul inchipuit… si de aici deziluzia. Atata timp cat asteptarile pe care le avem de la celalalt nu sunt adaptate, atat timp cat speram ca partenerul sa satisfaca, sa duca la indeplinire anumite credinte nerealiste… conflictul de cuplu zace mocnit asteptand sa izbucneasca cu prima ocazie.

O parte din piedicile in calea fericirii in relatie o reprezinta calitatea interactiunii dintre parteneri. Oamenii stiu, simt cand esueaza in stabilirea contactului cu partenerul. Apare sentimentul ca ceva lipseste, persoana se simte singura si trista… Practic insa este imposibil sa mentii un contact continuu, constant, cu celalalt.

Posibilitati de Happy End…
Partenerii au nevoie sa invete sa-si respecte reciproc granitele personale, trebuie sa-si acorde timp pentru a se replia si a asimila experientele celuilalt. Daca ambii reusesc sa faca acest lucru cu usurinta si cu flexibilitate, atunci va aparea si sentimentul de implinire, de satisfactie.

Noi insine suntem asadar cei care cream realitatea dand sens, investind cu semnificatii experientele trecute si prezente. Fiecare dintre parteneri detine propriile imagini interne, propriile experiente trecute pe care le duce cu sine si, desigur, acei „ocherlari verzi”… prin care poate/ sau nu…mai bine zis, vrea/sau nu… sa perceapa prezentul. Adesea suntem incapabili sa evaluam plasarea asteptarilor noastre, a imaginii pe care o purtam in minte, in raport cu realitatea existenta sau posibila…

„Coaja de ou” care ne separa de lumea din jur este uneori atat de subtirie incat am putea privi din interior o suta de ani fara sa ne dam seama ca suntem inauntru…

Asadar, inainte de a ne invinui partenerul pentru propria nefericire, ar fi bine sa intelegem masura in care perceptia ne este/sau nu influentata de ochelarii colorati pe care ne-am obisnuit sa-i purtam (poate mostenire de la bunica :) , si acelea au fost alte timpuri, alte timpuri cu alte lentile.