Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
Bine aţi venit pe site-ul RAMI81-Suflete deschise. Acest site isi doreste sa fie util tuturor persoanelor care au nevoie de orice fel de ajuror. Aici va gasi prieteni adevarati care vor incerca sa le dea un sfat, o alinare, sa-i incurajeze, sa simta ca nu sunt singuri pe lume.
Echipa noastra este formata numai din persoane care stiu sa ce inseamna greutati in viata si stie sa aprecieze si sa ajute oamenii la necaz ascultandu-i si inercand sa le ofere o vorba buna.
Aici veti gasi tot felul de informatii medicale la diverse boli, veti gasi informatii despre terapii noi. Aici o sa fie scrise povesti de viata, cazuri umanitare si diverse teme interesante referitoare la viata noastra de toate zile.
 
 

Oare… invatam din experientele negative?

Adesea vorbim despre viata ca despre o “experienta de invatare” si uneori nu realizam sau nu recunoastem ca de fapt negam cele mai importante experiente…
Cum reusim atat de bine sa facem asta? Ne atrag si ne apropiem de lucrurile placute, cochetam cu cele ce promit a fi experiente interesante, pe de alta parte insa evitam, sau pur si simplu alegem sa ne retragem din fata a ceea ce ar presupune iesirea din zona de confort si pasirea intr-o zona de provocare.

Si, desigur, in astfel de condiţii experientele noastre de invatare sunt, as putea spune, aproape egale cu zero!
De ce? Pentru ca inlaturam oportunitatile pe care le-am avea pentru a ne dezvolta, pentru a invata din ele si permitem mintii noastre sa ruleze atat de cunoscutul: „nu vreau să ştiu “, „nu ma intereseaza…”

Ne retragem din fata anumitor situatii, dezvoltam reactii negative, ne lasam coplesiti de temeri, suntem dezgustati sau chiar revoltati de acestea.
Si da, sunt lucrurile despre care : ” Pur si simplu nu vrem sa stim…”.

Acordam o “deosebita” atentie obiectului fobiei noastre
Ca un exemplu destul de des intalnit, as aminti reactiile fobice. ( nu de alta, dar se pare ca sunt foarte „trendy….”).
Sa luam de pilda imaginea managerul unei importante firme care,… in toiul unei sedinte sta cu ochii atintiti pe paianjenul de pe perete… Are fobie de paianjeni şi singurul lucru la care poate gandi in acele momente este paianjenul de pe perete! Oricat de importanta ar fi acea sedinta, in mintea lui exista in acele momente doar… paianjenul. Pare sa fie interesat de paianjeni, dar mintea lui este de fapt blocata de teama ca acel paianjen se va apropia de el… Nu vrea decat acesta sa dispara si il fixeaza insistent cu privirea.

Atunci cand ne confruntam cu o fobie avem tendinta de “a cauta” pretutindeni acel lucru care reprezinta obiectul fobiei noastre. Parca il vedem in umbrele din jur, il zarim cu coltul ochiului… Intr-un fel, ne centram atentia asupra lui.
In cazul lucrurilor negative cum sunt: fobiile, enervarea, revolta, rusinea, avem tendinta de a le acorda multa atentie, desi nu suntem cu adevarat interesati de ele.
Persoanele cu fobii vor ca obiectul fobiei sa dispara… sa nu existe… Si aici se afla de fapt cheia!
Daca viata este o experienta de invatare, atunci alegem sa ne lipsim de anumite experiente?
Zonele destinate invatarii nu constau intotdeauna in lucruri placute si interesante. Exista zone care ne provoaca temeri, revolte, frustrari si suparari. Aceasta este de fapt adevarata scoala. Domeniile de invatare nu sunt intotdeauna corelate cu ceea ce este placut si confortabil.
In relatie cu acele zone detinem o fascinanta „paralizie mentala” care mimeaza interes, dar ne e altceva decat o reactie inghetata, solida, bazata pe reactia stimul-raspuns. Si de aceste lucruri nu trebuie sa fugim si nici sa ne fie teama.

TU ai capacitatea?!
Si pentru ca tot am luat ca si exemplu fobia managerului fata de paianjeni ( putea fi fluture sau orice altceva….) care ar fi lucrurile pe care le-am putea invata din felul in care aceasta fobie se manifesta?
In primul rand, nu toata lumea manifesta teama la vederea unui paianjen, ceea e inseamna ca nu paianjenul este cauza ci persoana!
Si de aici putem desprinde o invatatura minunata… si anume ca persoana este cea cea are capacitatea de a-si modifica trairile, emotiile, ritmul respiratiei, bataile inimii chiar… Deci, noi, oamenii, suntem capabili de lucruri extraordinare.
Nu-i asa?
Desigur, am prefera ca in fata acelui paianjen sa avem o cu totul alta reactie! Si este bine sa constientizam ca noi detinem imensa capacitate de a ne speria… sau nu…in fata acelui paianjen. Detinem o putere mai mare decat ne putem imagina. Putem face modificari in fiziologia noastra, putem sa schimbam gandurile… si nimeni altcineva nu poate face asta in locul nostru!
Fobia a fost doar un exemplu, lectiile sunt diferite si, intr-un fel, unice pentru fiecare individ in parte.

Accepti provocarea?
Poate fi o provocare sa invatam din reactiile pe care le avem fata de o anumita persoana care ne este antipatica de la inceput… fara ca macar sa stim de ce, si “pur si simplu nu vrem sa avem de-a face cu ea”. Sau respingem o situatie inca din primele momente, “nu vrem sa avem de-a face cu situatia respectiva si punct!” Si atunci…
Oare ce experiente evitam…???
Dupa cum am afirmat ceva mai devreme, viata este o continua lectie, iar faptul ca evitam sau mai bine zis ne furisam din calea experientelor care ne scot din rutina si comoditatea vietii de zi cu zi, se poate constitui ca o piedica in calea cresterii, evolutiei noastre.
Ar fi interesant… poate… sa va permiteti sa traiti experientele… chiar si cele negative ce se ivesc in viata voastra, sa intelegeti ca adesea cresterea implica depasirea propriilor limite, acceptarea si gestionarea situatiilor fata de care in primele secunde simtiti impulsul de a va retrage…
Cum sa faceti asta? Invatati, experimentati, gestionati…