Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
Bine aţi venit pe site-ul RAMI81-Suflete deschise. Acest site isi doreste sa fie util tuturor persoanelor care au nevoie de orice fel de ajuror. Aici va gasi prieteni adevarati care vor incerca sa le dea un sfat, o alinare, sa-i incurajeze, sa simta ca nu sunt singuri pe lume.
Echipa noastra este formata numai din persoane care stiu sa ce inseamna greutati in viata si stie sa aprecieze si sa ajute oamenii la necaz ascultandu-i si inercand sa le ofere o vorba buna.
Aici veti gasi tot felul de informatii medicale la diverse boli, veti gasi informatii despre terapii noi. Aici o sa fie scrise povesti de viata, cazuri umanitare si diverse teme interesante referitoare la viata noastra de toate zile.
 
 

Valorile tale interne – constiente/ inconstiente

Modelul sistemic de sortare a valorilor
Introducere

Valorile sunt concepte pentru care oamenii fac eforturi extraordinare. Ele furnizeaza motivul pentru comportamente pe care oamenii le explica prin fraze de genul: “fac acest lucru pentru ca asa mi se pare decent” sau “am facut cutare lucru pentru ca sa pot trai in pace cu mine insumi”. Cu cat valoarea este mai profunda, cu atat mai putin constienta de respectiva valoare este persoana care o are. In randul valorilor se afla credintele profunde despre ceea ce este corect sau gresit, bun sau rau, despre conduitele acceptabile sau inacceptabile, despre ceea ce merita sa-ti doresti, despre

lucrurile pentru care merita sa muncesti si despre ceea ce merita sa fie mentinut in viata. Valorile pot fi descrise ca probleme de constiinta etica. In termenii nivelurilor logice si a constiintei morale, valorile se situeaza intre supozitii si sisteme de credinte.

Exista valori de sine statatoare si valori care prin inteles servesc unei anumite finalitati. Pentru fiecare dintre detinatorii lor, valorile sunt ierarhizate dupa importanta si sunt reprezentate in mod vizual, auditiv si kinestetic ca alte forme de gandire.
Aceasta inseamna ca submodalitatile unei ierarhii de valori pot fi evidentiate iar ierarhia poate fi rearanjata daca persoana respectiva doreste acest lucru. Valorile pot fi chiar extrase complet si inlocuite cu alte valori ce se potrivesc mai bine identitatii actuale a persoanei.

Valorile sunt dobandite prin expunere la experienta vietii, la modelele pe care alti oameni le au despre lume si uneori prin lectura. Copiii mici iau drept model valorile parintilor, valorile protectorilor lor si uneori pe cele intalnite la scoala. In anii adolescentei valorile parentale decad si locul lor este luat de valorile colegilor de generatie. Mai tarziu ele vor fi readoptate intr-un mod mai putin constient decat inainte.

Adoptarea valorilor altora in primii ani de viata sta adesea la baza incongruentei, dupa cum o demonstreaza atat vorbirea cat si comportamentul. De exemplu folosirea cuvantului “trebuie” indica faptul ca vorbitorul a dobandit o valoare pe care n-o impartaseste. Folosirea lui “trebuie” implica ideea ca vorbitorul ar face mai degraba altceva, caz in care o alta persoana va fi nemultumita. Pana cand li se aduce acest lucru in atentie, oamenii sunt obligati sa se conformeze in mod incongruent vechilor valori sau sa faca, tot in mod incongruent, ceea ce doresc, ambele variante fiind nefunctionale.
Cand cineva ignora sau incalca o valoare poate descrie sentimentele pe care le are ca vinovatie sau rusine sau chiar ambele. Vinovatia este un raspuns la incalcarea valorilor altcuiva iar rusinea este un raspuns la incalcarea propriilor valori. Descoperind ce valoare ai incalcat, afli ca valoarea respectiva a fost suficient de importanta ca sa scoata in evidenta incalcarea ei. Aceasta descoperire este adesea suficienta pentru a neutraliza rusinea sau vinovatia. Pe de alta parte rusinea si vinovatia pot fi indicatori utili pentru schimbarile ulterioare.

Pentru a afla care sunt valorile unei persoane, intrebati-o ce anume este important pentru ea intr-un anumit gen de situatie sau activitate. Pentru a descoperi echivalentul complex pentru descrierile nonsenzoriale, cereti-i sa va explice ce inseamna pentru ea descrierea pe care a facut-o sau ce reprezinta pentru ea descrierea respectiva. Apoi, daca e necesar, cereti-i sa faca descrierea in termeni senzoriali.

Procesul de evidentiere a unei anumite ierarhii de valori si de schimbare a importantei relative a unei valori in cadrul ierarhiei (utilizand submodalitati pentru schimbarea codarii reprezentarilor valorilor) in codul NLP clasic are urmatoarele limitari:

a) valorile evidentiate corespund unui anumit context si nu

sunt luate in considerare in cadrul contextelor multiple in care persoana respectiva traieste;

b) subiectul sau practicantul construieste o decizie constienta asupra importantei pe care o anumita valoare ar trebui sa o aibe sau chiar asupra necesitatii inlocuirii valorii respective.

Decizia se construieste desigur sub influenta obisnuitelor constrangeri ale atentiei constiente.

Utilizarea procesului de sortare sistemica a valorilor rezolva limitarile de mai sus lucrand cu contexte multiple si implicand mintea inconstienta in procesul de sortare. Rolul atentiei constiente consta in organizarea contextelor de explorat si colectarea de informatii despre valori. In partea a doua a procesului, mintea inconstienta exploreaza relatiile dintre diversele valori in cadrul fiecarei stari gasite in interiorul fiecarui context asociind valorile din context si relatiile dintre fiecare set de valori.

Compararea si punerea in opozitie a valorilor in cadrul multiplelor contexte si dincolo de ele creeaza o cantitate considerabila de informatii si (con)duce la o reorganizare a valorilor si a necesitatii valorilor esentiale ale persoanei. In partea a doua a procesului, participantii raporteaza supraincarcarea atentiei constiente urmata mai tarziu de necesitatea stringenta de a dobandi informatii semnificative despre valorile lor. De asemenea, ei raporteaza amplificarea sentimentului de congruenta in viata personala.