Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
Bine aţi venit pe site-ul RAMI81-Suflete deschise. Acest site isi doreste sa fie util tuturor persoanelor care au nevoie de orice fel de ajuror. Aici va gasi prieteni adevarati care vor incerca sa le dea un sfat, o alinare, sa-i incurajeze, sa simta ca nu sunt singuri pe lume.
Echipa noastra este formata numai din persoane care stiu sa ce inseamna greutati in viata si stie sa aprecieze si sa ajute oamenii la necaz ascultandu-i si inercand sa le ofere o vorba buna.
Aici veti gasi tot felul de informatii medicale la diverse boli, veti gasi informatii despre terapii noi. Aici o sa fie scrise povesti de viata, cazuri umanitare si diverse teme interesante referitoare la viata noastra de toate zile.
 
 

Psihodrama

Definitie:
Psihodrama este o metoda terapeutica si de consiliere de sine statatoare. Ea abordeaza personalitatea din punctul de vedere al specificitatii individuale, cat si al integrarii acesteia in structurile sociale. Bazele teoretice ale psihodramei servesc la explicarea dezvoltarii indivizilor, a grupurilor si a sistemelor sociale, precum si a tulburarilor acestora.

J.L.Moreno este unul dintre intemeietorii psihoterapiei de grup si intemeietorul psihodramei. In conceptia lui despre om si viata individul, grupurile si societatile sunt considerate entitati cu potential de schimbare. Punctul de pornire al conceptiei moreniene este ideea ca in fiecare om exista un potential creativ, care insa sta la dispozitie numai limitat. Psihodrama favorizeaza descoperirea si activarea acestui potential.

Cu posibilitatile ei creative, bazate pe joc, psihodrama creaza conditiile evocarii unor situatii de viata cu scopul deschiderii de noi perspective in autocunoastere si dezvoltare. Cu ajutorul metodelor specifice ale psihodramei pot fi experientiate si facute transformabile cele mai diferite situatii de viata, de asemenea procesele sociale in grupuri, organizatii si societate. Prin procedura sociometrica se fac vizibile structurile sociale si relationale dintr-un grup, devenind astfel accesibile dimensiunii sociale si politice.

Domenii de aplicabilitate

Punerea pe scena a starilor interioare face posibila descoperirea si prelucrarea conflictelor si traumelor psihice. Retrairea acestor experiente uitate, prelucrarea lor prin actiune psihodramatica conduce pacientul in procesul de insanatosire.

Psihodrama se foloseste ca:
-tehnica terapeutica independenta, in grup sau individuala (monodrama)
-tehnica potentatoare sau mod de lucru intr-o abordare terapeutica eclectica.

Fiind o metoda orientata spre actiune, beneficiul terapeutic este bine interiorizat, usor transportabil in cotidian, cu efect de lunga durata.

Psihodrama pedagogica: asigura aplicabilitatea conceptiei si metodelor psihodramatice in domeniul educatiei (copii, tineri, adulti) si in domenii specifice asistentei sociale. Prin activarea creativitatii si spontaneitatii procesul educational castiga in eficienta si calitate.
Psihodrama organizationala: ofera organizatiilor metode pentru a descoperi si activa competentele individuale si profesionale, contribuind la un management mai eficient al resurselor umane. Tot mai multe organizatii recunosc faptul ca felxibilitatea si angajamentul colaboratorilor, sunt decisive in dezvoltarea pe termen lung si succesul organizatiei.
Psihodrama in teatru: aduce un plus de calitate in congruenta si autenticitatea personalitatii prin punerea in scena a dinamicii personale. Libertatea de actiune astfel dobandita confera un plus de expresivitate si bogatie actului artistic.
Bibliodrama: aplica conceptele si tehnicile psihodramatice in pedagogia teologica.

Pentru informatii despre formarea in psihodrama clik aici

Sursa: Societatea de Psihodrama "Jacob Levy Moreno"