Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
Bine aţi venit pe site-ul RAMI81-Suflete deschise. Acest site isi doreste sa fie util tuturor persoanelor care au nevoie de orice fel de ajuror. Aici va gasi prieteni adevarati care vor incerca sa le dea un sfat, o alinare, sa-i incurajeze, sa simta ca nu sunt singuri pe lume.
Echipa noastra este formata numai din persoane care stiu sa ce inseamna greutati in viata si stie sa aprecieze si sa ajute oamenii la necaz ascultandu-i si inercand sa le ofere o vorba buna.
Aici veti gasi tot felul de informatii medicale la diverse boli, veti gasi informatii despre terapii noi. Aici o sa fie scrise povesti de viata, cazuri umanitare si diverse teme interesante referitoare la viata noastra de toate zile.
 
 

Reflexoterapie1

Este componenta reflexologiei care se ocupã cu tratamentul prin masaj al punctelor reflexe diagnosticate ca fiind sensibile (dureroase) sau cu articulatiile interfalangiene, într-o ordine care tine seama de ecoul biologic al fiecãrui Reflexoterapiaorgan reprezentat si fãrã obiecte intermediare (betisoare, baghete).
In timpul executãrii masajului, punctele reflexe trebuiesc controlate în permanentã pentru a nu se traumatiza zonele învecinate si a evalua deblocarea cristalelor, deoarece defectiunile organelor se manifestã si sub forma aglomerãrilor în punctele refelxe corespunzãtoare a cristalelor (acidul uric, sãruri, alte impuritãti).

Prin masaj se faciliteazã circulatia sanguinã si transportul toxinelor spre organele de eliminare sau detoxifiere. Perturbarea circulatiei în zonele reflexe face ca suferinta organului corespunzãtor sã avanseze. Masarea zonelor reflexogene pe parcursul a mai multor sedinte, implicã fisurarea cristalelor de toxine, a depunerilor pe care circulatia sanguinã le va trimite spre organele de eliminare, îmbunãtãtind starea de sãnãtate. Buna circulatie sanguinã este vitalã pentru fiecare organ sau zonã din organism, deoarece transportã material nutritiv, hormoni, anticorpi, oxigen, deseuri metabolice si alte substante neidentificate încã.

Masajul talpiiCu cat circulatia sanguinã este mai anevoioasã, cu atat mai greu va surveni vindecarea. Miile de metri de material tubular prin care circulã sangele (artere, vene, capilare) în corpul nostru, se mentin în activitate prin vasoconstrictie si vasodilatatie, functionarea lor depinzand de activitatea muscularã. O circulatie bunã se mentine prin activitãti musculare adecvate pentru fiecare zonã din corp, care se reflectã prin activitãti fizice, gimnasticã, sport.

Dacã activitatea muschilor slãbeste, tesuturile se fibrozeazã, circulatia sanguinã în acea zonã devine greoaie, articulatiile de la maini, picioare si coloanã devin rigide, dureroase, exercitand presiuni asupra unor terminatii nervoase sau vasculare. In consecintã, activitatea nervilor si cea sanguinã este stanjenitã, fluxul sanguin perturbandu-se datoritã produselor toxice care se acumuleazã în organele afectate si în punctele lor reflexe.

Si reversul este, din pãcate, valabil. Dacã circulatia sanguinã este deficitarã într-un anumit segment din corp sau într-un organ, functia acelui segment, respectiv organ, este perturbatã, ajungandu-se (dacã situatia nu se remediazã) la distrugerea structurilor proprii. Toate acestea conduc cu timpul la anchiloze, dureri, boli organice, intoxicarea organismului, slãbirea puterii de apãrare împotriva bolilor. Picioarele se resimt devenind reci si chiar dureroase. Dacã nu se acordã atentia cuvenitã acestor stãri în faza incipientã, se vor descoperi ulterior tulburãri la distantã în corp, în organele de legãturã.

Avantajele reflexoterapiei


Poate fi aplicatã la toate categoriile de varstã, profilactic si pentru afectiuni acute sau cronice. Marele avantaj constã în completa lipsã de toxicitate, în Avantajele reflexoterapieiconditiile în care civilizatia noastrã traverseazã o epocã foarte poluantã, inclusiv pe plan medicamentos.
Prin reflexoterapie nu se trateazã simptomatologia bolilor, ci cauzele lor. Reluarea normalã a circulatiei sangelui în organul sau zona afectatã este un mare castig, deoarece sangele transportã substantele de asimilatie, dezasimilatie si apãrare.
O bunã circulatie sanguinã conduce la accelerarea reconstituirii normale a tesuturilor si organelor lezate de boalã, în plus atrage reechilibrarea bioenergeticã în zona afectatã.


Oricine stie cã în jurul apelor repezi se formeazã curenti care scad în intensitate sau dispar în raport cu reducerea cantitãtii si vitezei de scurgere a apei. La fel campul bioenergetic se perturbã în zonele cu circulatie sanguinã deficitarã si se reface odatã cu redresarea circulatiei, acesta fiind un argument care sustine ideea cã reflexologia constituie o punte de legãturã între medicina clasicã si cea orientalã.
Alt avantaj al reflexoterapiei este verificarea stãrii de sãnãtate a unui individ într-un timp foarte scurt. De obicei la aceastã metodã recurg bolnavii care nu au obtinut vindecarea afectiunilor prin remedii medicamentoase, sau cei care doresc sã fie sãnãtosi folosind cãi netoxice. Unii o folosesc în paralel cu tratamentul medicamentos, în special cel bazat pe antibiotice, atunci cand situatia o impune.

Introducere in reflexoterapie (reflexologie)
Ce sunt zonele reflexogene ?


Zonele reflexogene sunt anumite puncte nervoase ce se afla in interdependenta cu anumite parti indepartate ale corpului. Pe toata suprafata corpului nostru gasim zone reflexogene, insa cele despre care se vorbeste in aceasta carte se gasesc mai ales pe picioarele noastre.
Dupa statura lui, omul este predestinat sa umble descult, pentru ca asperitatile solului sa activeze zonele reflexe ale picioarelor. Astazi ambitia noastra s-a schimbat. Solul, campul de actiune al picioarelor noastre, nu mai are asperitati, ci este neted si asfaltat.
Cum actioneaza zonele reflexogene ?
Prin masajul unor zone reflexogene, se obtine o mai buna irigare a acesteia si totodata a organului cu care aceasta zona este in interdependenta. De ce este asa si cum functioneaza acest reflex, nu se poate inca explica in mod stiintific, insa ca el functioneaza, se poate dovedi usor. De exemplu, daca se maseaza degetul mijlociu de la picior, (care este zona reflexogena pentru degetul mijlociu al mainii) dupa un scurt timp, se poate constata ca degetul mijlociu al mainii devie cald si partea cea mai bine irigata a intregii maini.

De ce irigarea sangvina are o importanta atat de mare ?


Irigatia sangvina are o importanta vitala pentru toate organele noastre, pentru ca sangele este mijlocul de transport pentru urmatoarele substante:
- Substante anabolice (constructive):
- Oxigenul;
- Hormonii;
- Anticorpii, (substante de aparare contra infectiilor);
- Substante catabolice, nefolositoare organismului.
Sa tinem seama ca toate tulburarile si toate leziunile organismului nostru (ale organelor si ale musculaturii) pot fi vindecate numai cu ajutorul irigatiei sangvine.
Acest lucru inseamna ca procesul de vindecare este cu atat mai rapid cu cat irigarea este mai intensa. Experienta arata ca: in cazul unei circulatii sangvine defectuoase, vindecarea se produce foarte anevoie.

Tulburarile zonelor reflexogene


Daca apasam o zona reflexogena, deseori putem constata prezenta unor concretiuni, adica depozite formate din acid uric sau alte substante catabolice (de dezasimilatie).
Cum se formeaza aceste depozite ? Se formeaza numai in acele locuri, in care irigatia sangvina este deranjata. Asa cum, in cazul unui curent puternic de apa in albia raului nu raman pietre, tot asa in cazul unei irigari puternice nu se depun substante catabolice pe venele sangvine sau in tesutul conjunctiv. Insa, daca in albie apa curge cu mai mica intensitate, atunci aceasta nu are puterea sa transporte si depunerile cu ea, care depuneri raman pe loc. Tot asa, in cazul unei irigatii sangvine defectuoase, se depoziteaza in locurile respective substantele nefolositoare.
Cu cat aceste depuneri vor fi mai mari, cu atat circulatia sangvina a organului respectiv va fi mai impiedicata. Exista o interdependenta intre un anumit organ si zona lui reflexogena, care reactioneaza la o presiune cu durere (vezi leziunea umarului de la cap 11).


De mai multe ori se intampla cazuri in care leziunea afecteaza mai intai zona reflexogena, ca in situatia portului unei incaltaminte neadecvate, ceea ce are o influenta negativa asupra functionarii organului corespunzator.
Examinand zonele reflexogene ale unei persoane, se poate intampla, sa nu gasim nici un punct nedureros. Aceasta inseamna ca persoana respectiva nu este bolnava de moarte, ci numai functionalitatea organismului sau este redusa. In zonele reflexogene pot exista inregistrate chiar si leziunile cele mai mici, este bine sa nu asteptam pana ce perturbarile se agraveaza, ci sa le contracaram in faza lor initiala.
Astazi se vorbeste mult despre profilaxie. Profilaxia inseamna prevenire, iar pentru aceasta nu exista o metoda mai adecvata de cat reflexologia.
Se intampla, in mod surprinzator, ca zona reflexogena sa nu reactioneze, cu toate ca stim sigur ca organul corespunzatoare ei este slab. Daca nu este vorba de un diagnostic gresit, ne ramane o singura explicatie: piciorul s-a invartosat. Trebuie inainte de toate dizolvate depunerile si dintr-o data vedem cum punctul respectiv incepe sa reactioneze puternic.

Cum pot fi masate zonele reflexogene ?


Oricine poate fi masat, fie sugar, sau om batran. Exista doua posibilitati:
1.Masajul cu mana ;
2.Masajul prin calcare. Sa le examinam.

1. Masajul cu mana

Conditia prealabila a unui masaj bun este ca masorul si persoana masata sa stea sezand comod si cat se poate de relaxat.
Pozitia pentru masarea zonelor reflexogene ale talpii piciorului
Piciorul persoanei careia i se executa masajul se aseaza pe genunchii masorului, asa ca talpa respectiva ramane libera pentru a fi masata.


Pozitia pentru masarea zonelor in regiunea degetelor si ale oaselor metatarsiene (dosul piciorului). Persoana ce urmeaza a fi masata isi indoaie genunchiul si isi aseaza piciorul pe genunchiul masorului.
Masarea zonelor reflexogene la calcai, glezne si mai sus pe gamba. Persoana ce urmeaza a fi masata se aseaza intr-o pozitie (parte), intinzand (aratand) masorului partea piciorului (interioara sau exterioara) ce urmeaza a fi masata.
Persoana masata sta in fata masorului in pozitie corespunzatoare si masajul se executa cu pulpa degetelor mari (atentie, unghiile sa fie taiate scurt) sau cu falangele degetelor. Important este sa fie folosita crema suficienta, pentru a se obtine o buna alunecare, chiar cea mai ieftina alifie. Conform pozitiei punctului masat, se vor executa: fie miscari circulare, fie miscari laterale de dute-vino.
Se pune intrebarea: �Nu trebuie oare masat in directia spre cord?�. Acest lucru trebuie facut in cazul unor suprafete mai intinse, cum este zona pentru sciatica, caz in care se maseaza cu presiune in directia inimii, iar la revenire se aluneca usurel.
Motivul aceste reguli : sa impingem odata cu masajul si curentul limfatic spre centru. Daca folosim presiune in directia spre periferice, circulatia limfatica este impiedicata, lucru de evitat, deoarece majoritatea oamenilor prezinta si asa o circulatie limfatica slaba.
Cat de mare sa fie presiunea in timpul masajului? Se incepe domol si progresiv se mareste apasarea, cu tact. Pentru a sti cand se ajunge la limita suportabilitatii trebuie observate mereu trasaturile fetei celui masat.

2. Masajul prin calcare

Masajul obositor al talpii piciorului poate fi inlocuit si cu un alt procedeu. Omul a fost creat de natura sa mearga descult pe asperitatile solului, asa ca picioarele sa primeasca in mod normal si automat o masare a zonelor reflexogene. Acest lucru se mai poate face si astazi, dar posibilitatile sunt limitate, printre altele si de vremea rea, de zapada, de frig. Din acest motiv s-a ajuns la construirea unei placi ce are noduri de marime mica, mijlocie si mare, astfel incat toate zonele reflexogene sa poata fi atinse.
Nodurile mici au menirea sa stimuleze zonele reflexogene situate in adancime, si musculatura din profunzime, contribuind la o mai buna irigare sangvina. Aceste zone dificile sunt masate prin greutatea corpului, fara efort special.
Nodurile mijlocii sunt mai putin ascutite decat cele mici si sunt suportate de persoane cu picioarele sensibile. O asemenea placa poate fi folosita ori de cate ori se lucreaza stand in picioare, de exemplu la calcatul rufelor, in timpul barbieritului, in timpul convorbirii telefonice sau vizionarii unui program la televizor.
Nodurile mari au importanta pentru antrenarea celor 11 tendoane care merg de la picior la musculatura gambei si care sunt contractate si scurtate la foarte multe persoane. Prin masajul cu ajutorul lor, piciorul se intareste si este adus in pozitie corecta. Si zonele reflexe ale coloanei vertebrale ce se gasesc mai la margine, dea-lungul boltei piciorului pot fi stimulate, cu ajutorul nodurilor placii.
Persoanele mentionate in aceasta carte au restabilit echilibrul unei mari parti a zonelor reflexe ale piciorului cu ajutorul masajului prin calcare.

Unde sa incepem masajul ? O schita generala.


Reflexologia nu este un tratament simptomatic, vrea sa inlature raul de la radacina. Se ocupa de cauze. In organismul uman nu gasim niciodata afectat un singur organ. Organele noastre sunt interdependente intre ele si functiile lor, asa ca un rau aduce cu sine si alte rele. De aceea trebuie avut in vedere restabilirea functionalitatii organismului in intregime.
Cand nu avem in fata noastra un caz de imbolnavire acuta, ca de exemplu: o insuficienta cardiaca, un acces de migrena sau o leziune externa (cand se incepe totdeauna cu masarea zonei corespunzatoare), trebuie inceput cu masarea urmatoarelor zone:

1. Rinichiul, ureterul (conduct pereche situat extraperitoneal, prin care trece urina din bazinetul renal in vezica urinara) si vezica urinara, cu scopul de a elimina toxinele ( in primul rand acidul uric) care se elibereaza in urma masajului, pentru ca acesta sa nu greveze circulatia sangelui. La inceput se foloseste cel mai mult timp pentru masarea acestui sistem.
2. Capul, centrala diriguitoare a tuturor organelor.
3. Tractul stomaco-intestinal, ficatul si pancreasul. Acestea sunt organe ale metabolismului si raspund de eliminarea toxinelor. Ele sintetizeaza si substantele necesare tuturor organelor.
4. Punctele limfatice: pentru descompunerea substantelor toxice si formarea anticorpilor.
5. Toate celelalte puncte sensibile

Cat de mult se maseaza intr-o singura zi ?


Oricare din punctele reflexogene poate fi masat timp de 5 minute fara urmari defavorabile. In cazul unei dereglari acute acest timp poate fi dublat sau triplat fara nici un pericol. Se cere precautie doar pentru zona reflexogena a ficatului si coloanei vertebrale. Zona reflexogena a ficatului poate fi masata peste 5 minute numai daca functia excretoare a rinichiului este buna. In caz contrar, toxinele eliberate prin masaj ajung in circulatia sangelui si nu sunt eliminate. Acest lucru trebuie evitat.
Zona reflexogena a coloanei vertebrale, daca este masata prea mult timp, produce reactii trecatoare prin irigarea marita cu sange. Daca doriti sa reconstruiti organismul dumneavoastra va recomand sa folositi o jumatate de ora pentru reflexoterapie.
Propunerea mea este sa afectati la ambele picioare aproximativ 5 minute pentru suprarenala, rinichi, uretre si vezica urinara, aproximativ 3 minute pentru cap si ceafa si aproximativ 2 minute pentru fiecare punct limfatic, 6 minute de afectiune mai putin importanta si iata o jumatate ora .

Reactii posibile


Prin stimularea intensa a unui organ se pot ivi cateodata reactii temporare, care dispar de obicei dupa un scurt timp. Intr-un asemenea caz este important sa nu ne speriem, ci sa continuam masajul.
Sunt posibile urmatoarele reactii temporare:
- Tumefierea gleznelor, in special la persoane cu staza limfatica.
- Proeminenta mai accentuata a varicelor; venele trebuie acum sa transporte mai mult sange si de aceea devin mai vizibile.
- Deschiderea varicelor, la persoane cu tendinte pentru acest lucru, cand au proasta circulatie a membrelor inferioare. Aceasta reactie trebuie interpretata in mod pozitiv, pentru ca serveste la eliminarea unor toxine, care dealtfel nu pot fi eliminate spre exterior.
- Accese de febra: dupa masarea glandelor limfatice in cazul in care in corp exista deja o infectie latenta.
- Dureri accentuate ale unui organ.
- Pete vinete, cand metabolismul calciului nu este cel normal.

Principiul reflexologiei
Ce este o zona reflexa si un punct reflex ?Dr. Wh. H. Fitzgerald a descoperit faptul ca talpa piciorului este o reflectare fidela a corpului omenesc, in sensul ca pe talpa piciorului se gasesc distribuite terminatiile unor nervi aflati in directa legatura cu organele vitale ale corpului , vezi plansa nr.1.
Reflexoterapia este o tehnica holistica, priveste organismul ca pe un intreg.
A constatat ca ori de cate ori terminatia nervului pe talpa este sensibila sau chiar dureroasa la apasare, organul corespunzator este suferind, chiar atunci cand inca nu apar simptome vizibile. In acest fel se pot descoperi deja in faza primara boli nebanuite inca. Mai mult chiar, actionand asupra nervului prin masaj, se reuseste vindecarea bolii. Dar si viceversa: stranguland dea-lungul timpului portiunile respective de la picior, prin purtarea unei incaltaminte nepotrivite, aducem organului corespunzator congestii, impiedicam circulatia normala a sangelui, pe scurt il imbolnavim.
Terminatia nervului se numeste punct reflex.

Impartirea conventionala in zone


Desi anatomia sistemului nervos arata alt aspect, Dr. Wh. H. Fitzgerald a impartit corpul pe verticala in 10 zone. Pe mijloc, se presupune zona nr.1 � pornind de la cap � trece prin nas � trahee � ombilic, iar la nivelul soldului se bifurca, trecand prin ambele picioare pana la varful degetului mare.
Organele corpului care se afla pe aceasta linie a zonei nr.1, au punctele reflexe in amandoua picioarele, pe marginea interioara. Corespunzand celor 5 degete ale piciorului, spre exteriorul talpii urmeaza inca 4 zone, care se prelungesc in sus paralel cu zona nr.1 pana la cap. Celelalte organe, dupa pozitia pe care o ocupa, apartine zonei nr. 2, 3 etc., sau mai multor zone: au extindere mare in interiorul corpului.
Organele existente in dublu exemplar � rinichi, ovare � au fiecare punctul reflex corespunzator in zona piciorului respectiv.


Efectele tratamentului si masuri complimentare

Masajul punctului reflex (prescurtat P.R.) descongestioneaza musculatura si stimuleaza circulatia sangelui in organul corespunzator. Se obtine eliminarea reziduurilor nocive si alimentarea cu substante energetice si de regenerare. Pentru aceasta, trebuie sa functioneze in primul rand organele de eliminare si refacere, dupa care se va proceda la tratamentul propriu zis al organului bolnav, prin mijlocirea punctului reflex.
Bineinteles, concomitent trebuie sa eliminam cauzele imbolnavirii; despre una des intalnita am vorbit mai sus, incaltamintea prea stramta, neortopedica, care actioneaza nefast asupra punctelor reflexe aflate in picior. Dar si alte piese de imbracaminte ca sutienul, braul, elasticul de jambiere sau de la chiloti pot produce congestii ale sangelui sau ale musculaturii, de data aceasta, direct in preajma organului imbolnavit. Daca vrem sa obtinem vindecarea, aceste cauze trebuie inlaturate.
Organele de refacere � in primul rand tubul digestiv � vor suferi pe alta parte, alimentatia necorespunzatoare, sau insuficient digerata din cauza danturii proaste, lipsa de rabdare la masticat, intervale neregulate la masa, mese in numar prea mic si cu un volum prea mare, cauze psihologice (stres, depresiuni, necazuri), care influenteaza corecta functionare a organelor si glandelor corpului, in special a celor digestive, etc.
Cel putin pe durata tratamentului se vor consuma alimente usor digerabile, si se va respecta toate masurile ce pot usura revenirea la normal a metabolismului.

Schema generala. Ordinea in care se vor trata punctele reflexe


1. Organele de filtrare si eliminare a substantelor: 21=suprarenalele; 22=rinichii; 23=ureterele; 24=vezica urinara; 36=galandele sexuale; 34=splina; 39=glandele limfatice deasupra diafragmei; 40=glandele limfatice abdominale; 41=ductul limfatic toracic; 45=amigdalele; 49=regiunea pelviana.
2. Organele ce contribuie la circulatia si regenerarea sangelui: 33=inima; 14=plamani, bronhii; daca P.R. respective sunt sensibile atunci se maseaza: 18=ficatul; 19=colecistul (fierea).
3. Organele care livreaza energie pentru refacere: tubul digestiv si anexele: 15=stomac; 16= duoden; 17=pancreas; 20=plexul solar; 25=intestinul subtire; 27=valva ilio-cecala; 28=colonul ascendent; 29=colonul transversal; 30=colonul descendent; 31=rectul.
4. Glandele care coordoneaza metabolismul: 4=plamani si bronhii; 12=tiroide; 13=paratiroide; 36=glandele sexuale, si centrul motor cerebrar: 1=cap (creerul); 3=trunchiul cerebel (creerul mic); 5=tamplele.
5. Organul bolnav.
6. Celelalte organe ale caror reflexe s-au gasit sensibile sau chiar dureroase cu ocazia masajului.

In general se poate presupune ca organul s-a imbolnavit in urma unei proaste functionari a metabolismului general.

Cum se aplica masajul ?


Pacientul se aseaza pe un fotoliu comod si intinde piciorul, masorul asezat pe un scaun in fata pacientului, tine in poale piciorul cu o mana, cu cealalta maseaza si anume cu varful degetului mare ( unghia sa fie scurt taiata) sau al altui deget, folosind vaselina. Se maseaza cu miscari rotative, aplicam o presiune in masura in care este suportata de pacient; nu trebuie chinuit Daca P.R. este foarte dureros se incepe cu prudenta si se continua pe masura ce se amelioreaza durerea, tot mai tare. De obicei, dupa ce pielea devine mai moale, se simt bobite sau chiar noduri, care trebuiesc eliminate prin masaj. Bineinteles, inlaturarea noduletelor si concomitent a durerii nu se obtine cu o sedinta.
Cu cat boala s-a instalat mai de mult timp (este cronica), cu atat mai mult timp este necesar pentru lecuire. Durata minima este de 3 minute pentru fiecare P.R., incat intreaga sedinta sa tina in medie 30 minute. In cazuri grave, sedinta se repeta dupa un timp de odihna, ajungand la 2 ore pe zi.

Inima si ficatul vor trebui tratate cu multa prudenta, in cazul ca P.R. sunt dureroase. In acest caz este bine ca sedinta sa nu tina mai mult de 2 minute pentru fiecare P.R., si se repeta numai din 2 in 2 zile.
Se intampla ca, desi se stie organul bolnav, sa nu se gaseasca locul P.R. (care trebuie sa fie dureros). P.R. este ascuns de un strat extins de zgarci, care va fi inmuiat cu multa vaselina prin miscari circulare de masaj, extinse si relativ usoare, pana ce �scutul� devine maleabil. Un masaj local (ingust) mai puternic va da de P.R., de aceasta data reactionand foarte dureros.
�Scutul� va fi prezent si la urmatoarea sedinta, va ceda insa rapid. Tratamentul va trebui sa inlature complet �scutul� de zgarci.

Cazul contrar, aproape nu exista loc fara reactie dureroasa pe talpa. Aceasta inseamna ca pacientul este bolnav pe moment, dar starea sa generala insa este buna.

Cat dureaza tratamentul ?


In principiu pana la disparitia sensibilitatii. Daca pacientul se simte bine (au disparut simptoamele clinice), ajunge o sedinta la l, 2 sau 3 zile. De obicei, chiar in cazuri disperate, dupa 3 luni se simte o ameliorare hotaratoare, iar vindecarea completa este atinsa dupa un an de tratament.
In cazuri mai putin grave sau acute, dupa 2-3 sedinte se arata deja efectul si vindecarea poate fi obtinuta dupa cateva saptamani.
Ce fenomene secundare se pot ivi ?
In cazul infectiilor cu bacterii, se poate intampla ca dupa 2-3 sedinte sa apara febra mare (s-a mobilizat pentru autoaparare corpul) si sa se produca eliminare de puroi prin mucoase sau pe cale renala. Aceasta se poate intampla la sinuzite latente, bronsite cronice, otite, etc.
In aceste cazuri nu se vor administra medicamente pentru scaderea febrei, febra fiind antibioticul cel mai eficace. In cazuri grave se consulta medicul. Alte fenomene pot aparea functie de boala tratata: inflamatia se poate agrava trecator, rana la fel, varicele se pot ingrosa, etc.
Cand masajul este contraindicat ?
Masajul aplicat chiar organului bolnav trebuie facut sub controlul medicului de o persoana competenta. De aceea nu vom masa un picior bolnav, in asemenea caz vom masa P.R. corespunzator din brat, sold, spate, dupa cum rezulta din plansa �punctele de reflex reciproce�.
Masajul aplicat P.R. aflat in alta parte a corpului, nu are contraindicatii, nu riscam nimic.

Cand consultarea medicului este obligatorie?


In cazul imbolnavirilor infectioase acute, grave, sigur medicul este in competenta. De asemenea in cazul unor accidente cu plagi, fracturi, etc., in toate aceste cazuri insa, putem sa explicam medicului principiul reflexologiei si sa-i propunem un tratament complimentar de masaje pentru reactivarea metabolismului general. Mai cu seama la fractura, masajul P.R. poate reduce foarte mult durata de vindecare, deoarece stimuleaza formarea de calus si circulatia sangelui si evita astfel atrofierea muschilor, incat bolnavul dupa cca. 4 saptamani va putea sa foloseasca membrul fracturat.
Tot medicul va hotari daca medicatia prescrisa de el permite si un tratament complimentar de masaj; in principiu masajul este un medicament nepretuit.
Reguli generale Alimentatia lacto-vegetariana cu multe conditii: somn regulat si suficient, miscare multa (mergeti pe jos la munca), gimnastica, drumetie, evitati fumatul, alcoolul.

Lista punctelor reflexe


Capul are puncte reflexe la degetul mare al ambelor picioare.

1. Creierul mare: produce comenzi voite.
2. Sinusuri.
3. Creerul mic (trunchiul cerebral): produce comenzi automate.
4. Glanda hipofiza: produce hormonii cresterii, alti hormoni care toate glandele corpului.
5. Tampla, nervul trigemen deserveste cavitatile fetei:
6. Nasul.
7. Ceafa.
8. Ochii
9. Urechile (vezi punctul 41, organul de echilibru ).
10. Umerii
11. Musculatura trapezoidala ( intre gat si umeri ).
12. Glanda tiroida (are nevoie de iod) comanda cresterea, curentul cardio-sangvin, peristaltica intestinala, metabolismul general , ovarele, este influentata de hipofiza.
13. Glandele paratiroide: produc hormonul care regleaza nivelul de calciu si fosfor, contribuie la dezintoxicare.
14. Plamani si bronhiile.
15. Stomacul produce acid clorhidric, pepsin, �secretin� pentru comanda pancreasului.
16. Duodenul in care se revarsa fierea si pancreasul pentru digestie.
17. Pancreasul produce glucagon, insulina (pentru zahar), fermente, comanda digestia.
18. Ficatul produce fiere, comanda filtrarea si reglarea circuitului sangvin, alimentarea muschilor inclusiv inima.
19. Colecist (vezica biliara) constituie depozitul de fiere.
20. Plexul solar comanda digestia.
21. Suprarenalele, glande: produc adrenalina (pentru inima), cortizonul (pentru sange), comanda splina, rinichii, nivelul de colesterina.
22. Rinichii organ de eliminare a substantelor reziduale nocive, comanda filtrarea sangelui.
23. Ureterele
24. Vezica urinara
25. Intestinul subtire produce resorbtia substantelor energetice, (delimitat de colon).
26. Apendicele (apartine sistemului limfatic).
27. Valva ileo-cecala (intre intestinul subtire si intestinul gros).
28. Colonul ascendent al intestinului gros la piciorul drept.
29. Colonul transversal al intestinului gros, la ambele picioare, de la dreptul la stangul.
30. Colonul descendent al intestinului gros, la piciorul stang.
31. Rectul, partea terminala a intestinului gros, la piciorul stang.
32. Anusul.
33. Inima. Limfocite =globule albe si anticorpi.
34. Splina produce limfocitele , comanda filtrarea sangelui si nivelul de fier.
35. Genunchii si prin reciprocitate soldul. Glande sexuale = testicole sau ovare.
36. Glandele sexuale produc: hormoni sexuali; comanda: metabolismul, psihicul, prostata sau uterul, epiteliul vaginal, secretia de lapte ; sunt influentate de: tiroida, hipofiza.
37. Relaxarea organelor abdominale sexuale, zona reflexogena: prostata, durerilor menstruale, valurilor precum si rectului si nervului sceatic.
38. Articulatie coxo-femurala sau soldul si prin reciprocitate spatele, genunchiul. Puncte reflexe la ambele picioare.
39. Glandele limfatice deasupra diafragmei (toracice). Puncte reflexe la ambele picioare.
40. Glandele limfatice dedesubtul diafragmei (abdominale) produc limfocite comanda eliminarea substantelor nocive, sunt influentate de splina. Puncte reflexe la ambele picioare.
41. Ductul limfatic toracic, rezervor limfatic situat sub diafragma si ductul limfatic toracic. Sistemul limfatic mai contine ca organe limfatice apendicita si amigdalele.
42. Organul de echilibru, din ureche.
43. Sanii sau pieptul: produc laptele, sunt influentati de ovare.
44. Diafragma.
45. Amigdalele sunt glande limfatice.
46. Maxilarul inferior.
47. Maxilarul superior.
48. Laringele si traheea.
49. Regiunea pelviana cu glande limfatice.
50. Uter sau prostata.
51. Vagin sau penis si uretra.
52. Rect, eventual hemoroizi.
53. Coloana vertebrala cervicala.
54. Coloana vertebrala dorsala.
55. Coloana vertebrala lombara.
56. Sacrul si coccisul (noada).

Schema generala. Ordinea in care se vor trata punctele reflexe.

Organele de filtrare si eliminare a substantelor:

21=suprarenalele; 22=rinichii; 23=ureterele; 24=vezica urinara; 36=galandele sexuale; 34=splina; 39=glandele limfatice deasupra diafragmei; 40=glandele limfatice abdominale; 41=ductul limfatic toracic; 45=amigdalele; 49=regiunea pelviana.
Organele ce contribuie la circulatia si regenerarea sangelui:

33=inima; 14=plamani, bronhii; Daca punctele reflexe respective sunt sensibile atunci se maseaza:18=ficatul; 19=colecistul (fierea).
Organele care livreaza energie pentru refacere:

tubul digestiv si anexele: 15=stomac; 16= duoden; 17=pancreas; 20=plexul solar; 25=intestinul subtire; 27=valva ilio-cecala; 28=colonul ascendent; 29=colonul transversal; 30=colonul descendent; 31=rectul.
Glandele care coordoneaza metabolismul:

4=plamani si bronhii: 12=tiroide; 13=paratiroide; 36=glandele sexuale, si centrul motor cerebrar: 1=cap (creerul); 3=trunchiul cerebel (creerul mic); 5=tamplele.
Organul bolnav.
Celelalte organe ale caror reflexe s-au gasit sensibile sau chiar dureroase cu ocazia masajului.


In general se poate presupune ca organul s-a imbolnavit in urma unei proaste functionari a metabolismului general.

Eliminarea substantelor toxice

Una din cele mai grave probleme ale omului de azi este eliminarea toxinelor. Acestea sunt eliminate in primul rand de catre rinichi, prin ureter si vezica urinara, dar si prin piele, precum si de catre ficat, vezica biliara si tractul intestinal, la fel de catre plamani.
Ne ocupam inainte de toate de: rinichi, ureter si vezica biliara
.
1. RINICHII


Descriere
Cei doi rinichi au o forma de bob de fasole, o lungime de aproximativ 12 cm si se afla in dreapta si stanga coloanei vertebrale, intre vertebrele a 11-a toracica si a 3-a lombara.
Menire
Eliminarea substantelor toxice, in special a acidului uric si apei. Apa este vehiculul cu ajutorul caruia substantele toxice pot fi eliminate.

Zona reflexogena
Se afla in mijlocul talpii piciorului, unde talpa piciorului a pierdut orice mobilitate, in afara cazului daca avem de-a face cu un om care in mod obisnuit merge descult (pct.22).
Zona este destul de adanca. Prin masarea zonei, rinichii vor fi mai bine irigati si functionalitatea lor creste. Acest lucru se poate constata prin faptul ca in rastimp de 1 pana la 6 saptamani urina devine mai colorata, galbena, bruna, galben � bruna � rosiatica. Si mirosul urinei se schimba, poate deveni in mod temporar, rau � mirositoare.

Stari patologice
Daca rinichii nu functioneaza bine, se pot ivi urmatoarele fenomene:
- Trecerea substantelor toxice in circulatia sangelui unde produc hipertensiune arteriala, arteroscleroza sau varice;
- Depunerea toxinelor in muschi si in tesutul conjunctiv, provocand fenomene reumatice;
- Depunerea in articulatii producand artrite si artroze;
- Tulburari ale vederii; substantele toxice se pot depozita oriunde si inauntrul globului ocular;
- Eczeme; corpul cauta sa elimine substantele toxice prin piele, care devine suprasolicitata producand eruptii.
- Litiaza renala.

Cazuistica

Litiaza renala, exemple.

Doamna F. era ocupata cu mutatul intr-o noua locuinta, cand a simtit prima data dureri in regiunea lombara. Nu le-a dat importanta, crezand ca sunt cauzate de suprasolicitarea coloanei vertebrale si de curent. Totusi durerile nu-i treceau. Sa fie vorba de reumatism ? Doamna F. se unge cu o alifie antireumatica, dar starea ei nu se amelioreaza si s-a dus la medic. Medicul i-a luat anamneza si a cerut un examen de urina si un examen radiologic. Radiografia a aratat calculi renali si doamna F. a fost operata.
Dupa doi ani, insa au reaparut aceleasi dureri. Doamna F. a incercat sa le contracareze cu ceaiuri renale si cu mijloace homeopatice, pentru ca acum nu si-ar fi putut permite o sedere in spital timp de 7 saptamani, ca inainte. Dar durerile s-au accentuat, la fel si simtamantul de oboseala. Cand nu a mai putut rezista, avand un acces de colica renala, s-a prezentat la medicul de la spital. Dar calculul nu putea fi eliminat, el s-a oprit in ureter, ceea ce a putut fi stabilit a doua zi prin radiografie. Din diferite motive termenul de operatie s-a stabilit la o data ulterioara, dupa 6 saptamani.
Cand tatal doamnei F. a fost informat de aceasta situatie, s-a gandit sa explice fiicei sale terapia reflexogena. Doamna F. vroia sa faca orice pentru a evita operatia. Asa ca, dupa cateva zile a ajuns la mine.

In baza sensibilitatii zonei reflexogene mi-a fost posibil sa-i spun in mod exact unde se afla calculul. Bolnava a ramas impresionata. Dupa primul masaj s-a simtit mai usurata. A continuat masajul acasa, zilnic timp de o ora pe toate zonele importante, dar in special rinichiul, uterul si vezica in dreapta. Si alimentatia a fost schimbata incepand din acea zi (vezi p. 161).
Doamna F. a inceput sa se simta din zi in zi mai bine. Durerea in regiunea lombara a cedat, a cedat si senzatia de oboseala. Urina s-a facut de culoare mai inchisa si continea de multe ori nisip de culoare rosiatica. Dupa numai 3 saptamani doamna F. s-a simtit din nou restabilita. Facand un control radiologic s-a vazut ca a disparut calculul si rinichiul s-a deblocat.
Nu totdeauna se intampla ca sa se dizolve calculul. Daca el este mai mic, poate fi eliminat in intregime.
Alt exemplu. Cand am cunoscut pe doamna S., o femeie mai in varsta, era destul de corpolenta si cu multe edeme. Zonele reflexogene ale rinichilor au fost foarte sensibile. I-am masat fiecare picior timp de aproximativ 5 minute si am instruit-o sa faca acelasi lucru si acasa. In ziua urmatoare m-a chemat la telefon: �Inchipuiti-va, abia ajunsesem acasa si am inceput sa simt dureri in uter. Am banuit ca pietrele mele au inceput sa se urneasca din loc. M-am asezat pe oala si le-am nascut, in total 4 bucati. De atunci la fiecare 2 ceasuri sunt nevoita sa urinez. M-am facut cu siguranta mai usoara cu 2 kg�.

Psoriazis, exemple

Doamna G. a ajuns intr-o stare patologica din cauza unor lovituri ale soartei � moartea ambilor parinti in decurs de un an, ocuparea tarii ei de bastina de catre trupele germane � stare caracterizata printr-un spasm renal, rinichii nemaiputand sa indeplineasca functia lor normala. Substantele toxice produse in organism nu au mai putut fi evacuate pe cai naturale prin rinichi, ureter si vezica. De aceea ele au supralicitat circulatia, precum si al doilea organ al nostru de excretie, adica pielea, care a trebuit sa se imbolnaveasca din cauza acestei suprasolicitari.
Doamna G. a dat semnele unui inceput de psoriazis. La inceput a fost atinsa numai pielea capului. Bolnava s-a vindecat cu ajutorul unei alifii gudronate, prescrisa de medic. Acesta a fost insa un tratament simptomatic, lasand cauza adevarata � spasmul renal � neschimbata; dupa 8-9 luni s-a ivit un nou acces. De aceasta data eruptia nu s-a limitat numai la pielea capului, ci s-a intins si pe membrele superioare si inferioare si in special in jurul unghiilor de la maini si de la picioare. Alifia gudronata a ajutat si de aceasta data si doamna G. s-a refacut.
In fiecare an, s-a repetat acelasi proces, insa la fiecare nou acces a fost afectata o suprafata mai mare a pielii, iar vindecarea s-a instalat tot mai anevoie.

Doamna G. a suferit 30 ani de aceasta boala. Cand a luat cunostinta de existenta reflexologiei, a inceput imediat sa se maseze. Masajul a fost intens, 30 minute de fiecare zi. Ca prim efect s-a vazut schimbarea de culoare a urinei. Ea nu mai era transparenta ca apa, ci a devenit de culoare bruna, ceea ce inseamna ca rinichii nu au eliminat numai apa ci si substante toxice. Din acest motiv nici pielea nu a mai fost suprasolicitata si a putut sa inceapa sa se regenereze.
Dupa 8 luni, psoriazisul de dedesubtul unghiilor a disparut, si au inceput sa se formeze unghii noi, normale. Dupa 10 luni tot corpul era curat, pentru prima oara, scapata de psoriazis.
Rinichii insa trebuiau sa mai fie ajutati prin intermediul zonelor reflexe. Deoarece se mai produc din cand in cand noi accese ale bolii, in special dupa trauma nervoasa sau psihica.
Domnisoara B. s-a imbolnavit de psoriazis dupa o pielita. Un acces a succedat altuia. Aici nu au mai ajutat alifiile sau baile. Dupa 2 luni de masaj intens, rinichii au inceput sa elimine toxinele. Este de necrezut cat a trebuit corpul sa elimine. Urina a devenit de culoare cafenie si o mare cantitate de �zat� a ramas pe fundul borcanului daca urina a fost lasata sa stea. Dupa 10 luni, dupa ce totul a fost curatat, pielea a putut in sfarsit sa se regenereze.

Poliartrita, exemple

Doamna St. era o femeie sanatoasa. Intr-o buna zi insa, cu mult dupa nasterea primului ei copil, s-a trezit pe neasteptate cu niste umflaturi ale degetelor. Ce sa fie ? Umflaturile au persistat si ea s-a consultat cu un medic. I-a fost prescris un unguent cu care s-a uns in mod regulat. Din pacate, insa starea ei nu s-a ameliorat. Dimpotriva, dupa 2 luni a avut un acces si in articulatia umarului. Doamna St. si-a schimbat medicul. Medicul nou, i-a prescris injectii cu cortizon, cu un efect imediat. Inflamatia s-a vindecat, tumefierea degetelor a disparut.
Dupa un an de liniste accesele au reinceput din nou. Au fost afectate articulatiile mainilor, ale picioarelor si ale degetelor; toate foarte dureroase. I s-au prescris din nou injectii. De data aceasta nu s-a produs o schimbare pozitiva in starea ei. De aceea a fost trimisa intr-o statiune balneara de unde s-a intors dupa 3˝ saptamani si mai bolnava. Medicul ei a transferat-o unui reumatolog care a tratat-o cu injectii de aur si cortizon. Tumefierile au scazut incetul cu incetul. Dar si acest tratament era un tratament simptomatic, caci din momentul cand a fost intrerupt tulburarile au reaparut in curand.

Dupa un timp doamna St. a fost in asteptarea unei noi nasteri. In timpul sarcinii s-a simtit relativ bine. Nasterea a fost normala, dar la 3 saptamani dupa nastere s-a trezit intr-o dimineata cu dureri. Vrand sa se intoarca intr-o parte si sa se scoale, nu a putut. Trupul ei nu o mai asculta. Sa fie o paralizie ? Ingrozita, doamna St. a chemat sotul, care la randul lui a alarmat medicul. Acesta a venit indata, a injectat doza puternica de cortizon timp de 3 zile, dupa care doamna St. s-a refacut cu incetul. Dar nu s-a vindecat complet caci suferea mereu in una din articulatiile ei de o infectie acuta.
In anii urmatori s-a facut tot posibilul pentru a o ajuta. A facut cure cu injectii, acupunctura, o calatorie in Filipine la un vindecator spiritual, toate degeaba, poliartrita ei nu se lasa stapanita. Cand am cunoscut-o pe doamna St. ea depindea in intregime de cortizon: zilnic lua 6 tablete si in plus mai primea de 2 ori pe saptamana cortizon injectabil.
Ce demonstrau picioarele ei ? Avand o stare generala precara, era de asteptat ca toate punctele reflexogene importante sa fie dureroase. Existau enorme depozite care au blocat zonele reflexogene ale rinichilor si suprarenalelor. Nu-i mirare ca functionalitatea acestor organe era precara. Acidul uric putea fi eliminat numai intr-o mica parte, restul a ramas in sange si a fost dus de circulatia sangvina la articulatii.

Asa s-au produs acolo aceste depozite dureroase. Cu cat aceste depozite au fost mai mari, cu atat articulatiile s-au deformat si s-au blocat.
Doamnei St. i-a stat in fata o cale lunga si anevoioasa. Inainte de toate trebuia ca rinichii sa fie reactivati. Caci numai asa se putea conta pe eliminarea treptata a substantelor ce au fost depozitate in articulatii in rastimp de 15 ani. Si suprarenalele trebuiau aduse in stare sa produca cortizon propriu, care sa fie capabil sa impiedice reaparitia inflamatiilor articulare. Dupa aceea trebuia schimbat modul de a se hrani (vezi Capitolul XII), pentru a nu mai incarca corpul cu alte substante toxice.
Inaintea inceperii tratamentului, i-am explicat doamnei St. ca va trebui sa dea dovada de multa rabdare. Am inceput masajul si sotul ei s-a declarat dispus sa continue masajul acasa.
Asa s-a facut doamnei St. zilnic un masaj de 30 pana la 60 minute. La inceput starea ei s-a inrautatit, adica s-au produs reactii dureroase in articulatii. Dupa 2 luni urina a inceput sa se inchida la culoare; eliminarea substantelor toxice a inceput sa se produca.
Dar numai dupa un tratament intens, de 6 luni a inceput doamna St. sa se simta mai bine. De atunci i-a mers tot mai bine. A inceput sa nu mai ia tablete de cortizon, iar astazi, dupa 1 an de zile, se simte mult mai bine. Poate sa traiasca fara cortizon, a castigat in greutate si o duce mai bine si cu articulatiile. Continuand masajul inca 12 luni, doamna St. se va elibera complet de poliartrita ei. Dar ce insemnatate are inca 1 an de rabdare fata de cei 15 ani de suferinta.

Reumatism, exemple

Doamna K. suferea de cativa ani de reumatism, in mod special in musculatura umarului si in cotul drept. Vara se simtea mai bine, dar cum se apropiau zilele racoroase incepea si starea ei mizerabila cu durerile acelea intepatoare.
Accese reumatice sau produs nu numai cand vremea era umeda si rece, dar si in urma eforturilor musculare, cum a marturisit ea mai tarziu, in urma alimentatiei necorespunzatoare.
Reumatismul este dusmanul nostru national nr.1. Din cauza lui lipsesc din productie 10% din oamenii productivi.
Boala apare cu predilectie sub urmatoarele aspecte:
- In muschi, tesut conjunctiv, tendoane sau ligamente contractate, deci rau irigate;
- In leziuni, care desi nu mai produc durere, totusi nu sunt vindecate complet.
Doamna K. mi-a confirmat ca a cazut cu 10 ani in urma, lovindu-se la cotul drept. Ea nu si-a putut aminti daca s-a lovit si la umar. Cauza acestuia din urma am gasit-o la picioare. Ea purta pantofi ingusti ascutiti, care i-au blocat zona reflexogena a umarului, nepermitandu-i o irigare normala, motiv pentru care si circulatia organului respectiv a trebuit sa sufere.

Am ajuns, de mult la concluzia ca reumatismul isi are originea la nivelul rinichilor, al ureterului si al vezicii. Acest lucru mi s-a confirmat si la examinarea zonelor reflexogene ale doamnei K. Abia atinsesem zona reflexogena a rinichiului cand doamna K. si-a retras piciorul vaitandu-se: �De ce ma intepati cu unghia ?� I-am aratat ca am masat-o cu falanga degetului si nu am unghie si ca durerea pe care o simtea era provocata de depunerile din acea zona.

Cum aratau celelalte zone reflexogene ? S-a putut constata o mare sensibilitate la :

- Suprarenale, ceea ce de nota o productie scazuta de cortizon, care actioneaza antiinflamator:
- Glandele paratiroide � ceea ce denota un metabolism viciat de calciu:
- Tractul stomaco-intestinal, precum si la ficat si vezica biliara, ceea ce denota o lipsa in eliminarea toxinelor si a procesului de refacere.
Ceea ce priveste alimentatia, aici doamna K. a cazut in toate greselile posibile : 4-5 cesti de cafea cu lapte zilnic, multe fructe crude si citrice. Una din mancarurile ei favorite era supa de vita prin care ea si-a provocat in mod repetat singura cate un acces de reumatism.
Doamnei K. i s-a aplicat metoda necesara: 30-45 minute masaj reflexogen, pe zi. A schimbat felul alimentatiei si incepand de atunci i-a mers bine. In timp de 3 luni a scapat de dureri. Totusi a continuat masajul pana cand a pus in ordine zonele reflexogene. Si astazi inca isi maseaza picioarele in mod profilactic de 2 ori pe saptamana, asa ca doamna poate fi sigura ca nu va mai avea niciodata dureri reumatice.

2. URETERELE

Ureterele sunt doua tuburi musculare lungi si subtiri care pleaca sub forma de palnie de la rinichi si merg in jos pana la vezica urinara.
Zone reflexe
Vezi la rinichi (punctul 23 = ureterele).
Stari patologice
Daca ureterele sunt ingustate sau indoite avem o stavilire a urinei la nivelul rinichilor.
Inflamatiile uretrelor se tradeaza prin dureri prelungite sau ascutite in partea inferioara a abdomenului, care deseori sunt confundate cu dureri ovariene.

3. VEZICA SI URETRA

Vezica este un organ cavitar musculos, separat de uretere printr-o diafragma musculara.
Zone reflexe
Zona reflexogena a vezicii urinare se afla pe marginea interioara a piciorului, imediat inaintea calcaiului, (vezi punctele: 22=rinichiul, 23=ureterele, si 24 = vezica urinara).
Zona reflexa a uretrei merge de la zona rinichiului pana la partea interioara a calcaiului, la vezica urinara.
Inflamatia vezicii urinare, cistita, precum si crampele vezicii urinare pot fi usor vindecate. Dupa al 2-lea sau al 3-lea masaj se observa o ameliorare pronuntata.
Stari patologice
- Inflamatiile produc dureri usturatoare in timpul urinarii. Mai des la femei, caci uretera lor este mai scurta si pericolul unei infectii este mai mare.
- Crampe vezicale.
- Daca diafragma musculara este suferinda sau slab dezvoltata, se produce diureza nocturna.

Cazuistica

Doamna J. de 25 ani, dupa nasterea primului ei copil, care din pacate nu era viabil, nu mai putea sa urineze in mod normal. Cand vezica s-a umplut ea a simtit nevoia de a urina ca fiecare, dar dupa cateva picaturi, care au provocat dureri acerbe, vezica a intrat in spasm, nepermitand continuarea golirii vezicii urinare. Pentru aceasta boala doamna J. era la marginea disperarii. A facut impresia unei femei foarte nervoase, avea tot corpul umflat, picioarele pline de apa. Ce aratau zonele reflexogene ? Zonele ambilor rinichi, ale uretrelor si in special ale vezicii urinare erau alterate. Din cauza dezintoxicarii defectuoase au intrat si alte organe importante in stare de suferinta, lucru de care trebuia tinut cont la masaj.
Dupa primul tratament ce i l-am facut, doamna J. se simtea mai usor. Sotul ei mi-a promis continuarea masajului acasa si de a ma instiinta de rezultat.
Dupa sase zile m-a chemat la telefon si mi-a povestit, plin de bucurie, ca prima oara dupa mult timp, nevasta sa a putut sa urineze in cursul unei zile intregi normal, fara sa aiba nici cel mai mic neajuns.

Metabolism

Este important sa fim atenti ce mancam, dar tot atat de important este sa stim a cata parte din cele mancate este asimilata de catre organele noastre digestive. Pentru acest lucru, fiecare punct din tractul nostru digestiv, lung de 9-10 metri, incepand cu gura, esofagul, stomacul, duodenul, intestinul subtire, colonul si pana la punctul de iesire, isi are importanta lui.

1. Dintii


Bine masticat este pe jumatate digerat. Procesul masticarii este o triturare mecanica a alimentelor. Saliva este secretata de glandele salivare, intr-o cantitate de pana la 1,4 litri, daca ea functioneaza normal. Numai printr-o masticare completa se poate obtine o buna functionalitate a acestor glande. Prin antrenarea muschilor masticatori se obtine o intarire a lor si atunci barbia nu va atarna in jos in timpul somnului, ceea ce va face sa incetam a mai sforai.
Zona reflexogena
Zona reflexogena a maxilarului superior se afla pe prima falanga a degetului mare de la picior, aproximativ 5 mm inaintea jumatatii acestuia. Zona reflexogena a maxilarului inferior se afla de la jumatatea primei falange pana aproximativ 5 mm spre a doua falanga (punctele 46=maxilarul inferior si 47=maxilarul superior ). Trebuie tinut cont ca toate zonele reflexe ale capului sunt inversate, adica jumatatea dreapta a maxilarelor se afla pe degetul mare al piciorului stang, iar jumatatea stanga a maxilarelor se afla pe degetul mare al piciorului drept.

Stari patologice

- Dureri de dinti.
- Inflamatii ale maxilarelor, dificultati in purtarea protezelor (portul protezei).
- Sinuzite.
- Paradentoze.
Dureri de dinti

Se maseaza zona corespunzatoare. Prin acest lucru se obtine o irigare mai buna a dintelui cu sange, si durerea scade. Acest masaj nu va scuteste de a merg la dentist, in special daca dintele este cariat.
Dificultati la purtarea protezei.

Exemplu.

Doamna W. venise la mine in cumplita disperare. In ultimii 6 ani slabise 30 kg, ar fi trebuit sa se ingrase, dar nu stie cum s-o faca. Acasa are 6 proteze in sertare, dar nu poate purta nici una mai mult de 30 minute, caci nu rezista din cauza durerilor. Nici vorba ca poate manca cu ele !
Apasarea zonei reflexogena ii provoaca dureri mari. O sfatui sa-l puna pe sotul ei sa-i maseze aceasta zona zilnic 10 minute la fiecare picior si sa revina peste 10 zile. Dupa aceste 10 zile am vazut-o pe doamna V. total schimbata. Fata ii radia, s-a ingrasat ceva si imi spunea: �Retrag tot ce am spus despre incapacitatea dentistilor, inchipuiti-va, acum pot purta fiecare din cele 6 proteze, fara nici o durere�.
Sinuzitele maxilare
Sinuzitele maxilare cer adesea un tratament indelungat ca si sinuzitele frontale si sunt foarte dureroase. Oricine a facut spalaturi sinuzale, nu-si aminteste cu drag. Masati zona reflexogena. Va veti mira ca in scurt timp va veti simti mult mai bine.

Paradentoza.

Dupa incorporare, domnul T. a inceput sa sufere de paradentoza. Cauza probabila era lipsa de vitamine, avand in vedere ca domnul T. manca numai de la cazan, unde zarzavaturile si salata au fost tinute ore intregi in apa. Durerile gingivale erau cateodata insuportabile si din cauza lor domnul T. era impiedicat timp de 3 zile sa-si indeplineasca serviciul in mod normal.
Dupa eliberare stare lui s-a ameliorat intrucatva. Totusi nu a putut impiedica unii dinti sa inceapa sa se miste, la 32 ani, cu toate ca a facut masaje gingivale, precum si badijonari cu diferite medicamente. Dupa ce domnului T. i-au fost aduse la cunostinta principiile reflexologiei, el a inceput sa faca masajul zonelor reflexogene ale maxilarelor, superior si inferior. Timpul afectat in acest scop era de 5 minute pe zi pentru fiecare picior. Prin aceasta s-a obtinut o irigare sangvina mai buna a gingiilor. Lipsa substantelor regeneratoare a fost inlaturata prin schimbarea felului de alimentatie si prin punerea la punct a zonelor reflexogene ale stomacului, duodenului si a ficatului. Rezultatul nu a intarziat sa se arate. Dupa o luna de zile s-a putut inregistra o ameliorare neta, iar dupa 1 an si jumatate au disparut si ultimele urme de paradentoza.

2. Esofagul

Alimentele triturate si insalivate ajung din gura in esofag, un tub musculos de o lungime de 25 cm, iar pe urma in stomac.

3. Stomacul

Menirea: alimentele nu se digera in stomac cum se crede deseori in mod eronat, ci ele sunt pregatite numai pentru a fi digerate, intrucat alimentele sunt amestecate cu sucul gastric de reactie foarte acida. Bolul alimentar astfel transformat este impins prin pilor in duoden.

Zone reflexogena

Se afla imediat indaratul promontoriului corespunzator articulatiei metatarso-falangiene a degetului mare al piciorului; ea este aproximativ de marimea buricului policelui. Zona reflexogena a stomacului se gaseste la ambele picioare: o parte a stomacului la piciorul drept, cealalta parte la piciorul stang (vezi figura, punctul 15 = stomac).
Stari patologice
1. Vomismente.
2. Balonari, senzatie de plenitudine, tulburari de inima, ulcer gastric.
Cei mai multi oameni nu au tulburari gastrice. Stomacul lor inghite tot ce i se trimite, a incetat sa mai protesteze contra exigentelor abuzive ce i se cer. Altfel este la sugar, unde reflexul de voma functioneaza excelent, tot ce stomacul nu doreste se trimite inapoi.
Faptul ca stomacul nu mai da semne de reactie la o alimentatie gresita nu inseamna ca el poate prelua toate substantele pe care le primeste. Substantele raman pe loc si cauzeaza senzatie de plenitudine, eventual de oboseala si balonare, care poate, nici nu sunt sesizate ca atare. Balonarea excita prin diafragma presiune asupra varfului cordului provocand tulburari cardiace, de multe ori noaptea in pat. Experientele noastre arata ca 90% din tulburarile cardiace pot fi vindecate prin schimbarea felului de alimentatie (vezi cap. XII).

Cazuistica

Domnul P. s-a trezit noaptea cu dureri la inima. L-a coplesit frica. Ce s-a intamplat ? Sa fie oare bolnav de inima ? La reaparitia acestui simptom s-a dus la medic. Electrocardiograma a aratat un cord normal si domnul P. s-a dus mai linistit acasa. Dar noaptea urmatoare s-a trezit din nou speriat din somn: din nou s-a facut simtita inclestarea in regiunea inimii � se vedea ca medicul a gresit. I s-a facut o noua electrocardiograma care si de data aceasta a fost normala. Curioasa treaba ! domnul P. s-a intors din nou acasa.
In timpul ce a urmat, la distante diferite, s-au produs mereu crize noi. Din acest motiv a fost la medic inca de 5 ori. Ultima data cand a fost, l-a intrebat daca tulburarile nu ar putea sa fie in legatura cu mancarea. �Imposibil� a raspuns medicul. Stomacul e un lucru, iar inima e altceva. Dar daca imi mai veniti odata cu aceasta poveste, va trimit la un psihiatru !
Domnul P., de fapt nu s-a mai dus la control, dar a inceput sa observe atent imprejurarile in care accesele se faceau simtite. Si a putut constata ca totdeauna era in joc o cina copioasa pe care a consumat-o inainte, sau ca a mancat sau a baut ceva ce i-a provocat balonari. De asemenea si-a schimbat felul alimentatiei (vezi capitolul XII) si de atunci nu a mai avut nici o tulburare la inima.
Ulcerul gastric are de multe ori drept cauze, probleme sufletesti. Cand omul �rumega� mereu asemenea probleme, stomacul produce aciditate intr-o cantitate prea mare. Aceasta poate produce leziuni acolo unde mucoasa gastrica e mai subtire si se formeaza un ulcer (un exemplu pentru ulcerul gastro-duodenal se poate gasi in aliniatul de la duoden.).

4. Duodenul

Situare si menire.
Duodenul este situat in partea superioara si dreapta a abdomenului. Are forma unei potcoave. Continutul lui este de natura alcalina, adica reactioneaza (foarte sensibil) la substante acide. Canalele excretorii ale pancreasului si ficatului (al bilei) imbuca in duoden.

Zone reflexogene

Imediat sub zona reflexogena a stomacului se gaseste, la cei mai multi oameni, un punct foarte sensibil: zona reflexogena a duodenului (punctul 16 = duodenul). De multe ori se gaseste in acest loc o depunere care poate ajunge la marimea unei migdale, palpabila parca ar face parte din ea. Se maseaza la ambele picioare.

Stari patologice

Daca continutul stomacului ajunge in duoden, impregnat cu prea multa aciditate, se poate intampla ca aciditatea sa nu poata fi neutralizata si duodenul se contracteaza ca si mucoasa bucala cand mestecam o felie de lamaie. Prin aceasta contractare, orificiile coledocului (canalul musculos, lung de aproape 8 cm, prin care se varsa bila in duoden) si al conductului pancreasului se ingusteaza. Prin urmare continutul stomacului va ajunge in duoden: 1) prea putina bila si 2) prea putine fermentatii digestive.
Ca urmare, se deranjeaza urmatoarele functiuni:
- Dezintoxicarea ficatului prin vezica biliara.
- Digerarea grasimilor.
- Scaunele.
- Asimilarea hranei.
Afara de acestea, se poate ivi si un ulcer gastric.

Cazuistica

Domnul J. a venit intr-o buna zi la mine pentru a-mi cere un sfat. El suferea de ulcer gastro-duodenal care-i provoca dureri in mod continuu. Acestora se mai adauga in ultima vreme si tulburari cardiace. De 3 luni domnul J. este inapt de munca. Medicul ia prescris ca tratament sa bea in fiecare zi 1 litru de amestec facut din smantana si suc de portocale in parti egale. A urmat indicatiile medicului, totusi cu acest tratament nu s-a simtit mai bine, din contra s-a simtit cat se poate de rau.
Zonele reflexogene au confirmat starea lui. In punctul reflex gastro-duodenal s-a format un depozit de marimea unei migdale, care prezenta dureri la apasare. Acest depozit trebuia dizolvat atat la zona reflexogena cat si la organul corespunzator, pentru ca acesta sa primeasca o irigare mai buna cu sange. Domnul J. trebuia sa inceteze imediat de a mai bea amestecul de smantana cu suc de portocale, care ii provoca o balonare, care apasa pe varful inimii, provocand tulburari cardiace.
Domnul J isi schimba felul de alimentatie (vezi capitolul XII), isi masa zilnic punctul reflex gastro-duodenal timp de 20 minute zilnic. Dupa 7 zile a inceput sa se simta din nou capabil de munca, chiar daca nu refacut complet. Dupa alte 2 saptamani au disparut durerile, iar intr-un rastimp de 5 saptamani a disparut si ulcerul.

Articolul va continua la reflexoterapie2