Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
Bine aţi venit pe site-ul RAMI81-Suflete deschise. Acest site isi doreste sa fie util tuturor persoanelor care au nevoie de orice fel de ajuror. Aici va gasi prieteni adevarati care vor incerca sa le dea un sfat, o alinare, sa-i incurajeze, sa simta ca nu sunt singuri pe lume.
Echipa noastra este formata numai din persoane care stiu sa ce inseamna greutati in viata si stie sa aprecieze si sa ajute oamenii la necaz ascultandu-i si inercand sa le ofere o vorba buna.
Aici veti gasi tot felul de informatii medicale la diverse boli, veti gasi informatii despre terapii noi. Aici o sa fie scrise povesti de viata, cazuri umanitare si diverse teme interesante referitoare la viata noastra de toate zile.
 
 

Gastrita

Acute sau cronice, gastritele sunt afectiuni inflamatorii ale mucoasei stomacului, iar factorii care provoaca aparitia bolii sunt:

1. Factori infectiosi:
virali, bacterieni (toxiinfectii alimentare, enterocolite infectioase), micotici (candida).
2. Factori chimici:
exogeni (medicamente, substante toxice, alcool), endogeni (uremie, acidocetoza).
3. Factori fizici: iradierea.
4. Factori mecanici.
5. Factori alergici (sensibilitate la medicamente).
6. Factori nutritionali (carente proteice, vitaminice, minerale).
Simptomele sunt:
dureri in regiunea epigastrica, mai accentuate dupa mese abundente, balonari, gust neplacut, greata, regurgitari, varsaturi, diaree, arsuri in regiunea epigastrului si pe tractul esofagian.

Poate fi stapanita cu calm, exercitii de respiratie si remedii naturale

De ce?

Greu de spus - medicina oficiala nu a gasit o explicatie completa pentru acest fenomen pe cat de des intalnit, pe atat de neplacut. In vechime, se spunea ca in tot mediul inconjurator exista un “foc” subtil, care la venirea primaverii devine extrem de activ in lumea vie si face deopotriva sa revina la viata plantele si intreaga natura, dar si sa iasa la suprafata toate zaturile si impuritatile iernii care sunt “arse”, uneori foarte violent, declansand aceasta boala.
O explicatie cu parfum medieval, departe de studiile de microbiologie care pun aparitia acestei boli pe seama prezentei unei bacterii in stomac.
Fara indoiala insa ca nu avem intentia de a deslusi in acest articol finele si atat de controversatele mecanisme care duc la declansarea gastritei.

In cele ce urmeaza ne propunem sa va prezentam cateva remedii naturale, simple si nenocive, care sa ne dea o mana de ajutor sa trecem cu bine acest hop al primaverii.

Alimentatia pentru protectia gastrica

Daca exista o regula de regim alimentar in tratarea gastritei hiperacide, aceea este ca nu pot exista doua diete la fel.
Mai exact, exista atatea feluri de regim cate feluri de pacienti.
Rand pe rand, majoritatea regulilor de fier din tratamentul gastritei au fost demolate de experimente, unele dintre ele incredibile.

Pana nu demult se stia ca toate condimentele iuti sunt o adevarata otrava in gastrita, intrucat irita peretii stomacului si cresc secretia de sucuri acide.

Ei bine, in urma cu patru ani, savantii au descoperit ca pentru anumiti bolnavi, ardeiul iute, cel mai focos condiment, este un adevarat elixir, intrucat o substanta (capsicina) continuta de el este un protector al peretilor gastrici si regleaza productia de secretii acide.

Pentru unii laptele este un adevarat pansament al stomacului, in timp ce la altii acest aliment declanseaza dureri de stomac insuportabile.

Si atunci, ce este de facut pentru a afla cum mancam in timpul primaverii, cand sensibilitatea stomacului este maxima?

Ei bine, exista cateva principii de alimentatie pe care daca le aplicam este foarte posibil sa ne gasim intr-un timp foarte scurt tipul de dieta care este cel mai prielnic pentru noi. Iata in continuare cateva sugestii in acest sens:

Eliminati zaharul si alimentele cu aditivi sintetici - explozia de cazuri de gastrita din ultimii ani este cauzata in buna masura de alimentele imbogatite cu E-uri, intrucat ele “deruteaza” digestia, favorizeaza (mai ales zaharul) dezvoltarea bacteriei Helicobacter pilori in stomac, sensibilizeaza, in timp, intreg sistemul digestiv si produc perturbari digestive in lant.

Mai ales cei care au predispozitie sau sufera deja de gastrita trebuie sa evite strict zaharul si alimentele cu aditivi sintetici (in primul rand cei pentru gust, aroma si colorantii).

Renuntati la consumul de alcool - indiferent de provenienta sau de tarie, alaturi de tutun este marele inamic al stomacului.

Cel putin din luna martie si pana in mai, care este perioada critica pentru stomac, este bine sa renuntam la ele sau, daca nu reusim, macar sa le reducem.

Evitati orice stridenta de gust - indemnul de baza in prevenirea si tratarea bolilor de stomac este “moderatie in toate!”.

Gustul dulce, picant, acru sau amar puternic poate declansa din senin o criza de gastrita printr-un mecanism simplu: stimularea gustativa intensa produce o secretie puternica de sucuri gastrice care nu sunt suportate de stomacul sensibilizat in perioada de primavara si apar binecunoscutele arsuri. Preferati, asadar, in aceasta perioada alimentele cu gust mai bland, echilibrat.

Consumati cruditati si leguminoase cu prudenta - intr-adevar, salatele, ridichile si zarzavaturile crude care alcatuiesc deliciul Alimenteculinar al primelor saptamani de primavara nu sunt intotdeauna foarte bine primite de stomac.

Acelasi lucru se petrece si cu mancarurile de post pe baza de fasole, linte sau naut.

Consumati aceste alimente cu prudenta, fara a face excese, pentru a va asigura ca stomacul dvs. le tolereaza.

Preferati alimentele “reci” - ghilimelele sunt absolut necesare, intrucat nu ne referim la temperatura alimentelor (care este bine sa fie consumate caldute, niciodata reci de la frigider sau foarte fierbinti), ci la o calitate a lor intrinseca.

In medicina traditionala indiana, ayurveda, sunt cunoscute cateva alimente “racoroase”, care calmeaza durerile de stomac si reduc senzatia de arsura.

Aceste alimente sunt: smantana, iaurtul, laptele dulce si untul clarifiat.

Untul clarifiat se obtine din untul din comert, care este incalzit intr-o cratita la foc mic pana se incinge, apoi se fierbe vreme de 10-15 minute, pana cand devine limpede, moment in care este luat de pe foc si este turnat intr-un alt vas, fara sedimentele de pe fundul cratitei.

Acest unt clarifiat este foarte hranitor si in cea mai mare parte a cazurilor este excelent tolerat de stomac, fiind chiar un protector gastric.

Introduceti condimentele “reci” - este vorba de fenicul, coriandru si chimen, care sunt calmante gastrice blande, preferabile condimentelor clasice: sare, piper, diferite pudre din comert care contin amelioratori de gust si aroma. Introduceti aceste condimente in hrana gatita si in dulciuri, pentru efectul lor de reglare digestiva.

Incercati dieta lichida - mai ales daca deja aveti crize de gastrita, este bine sa recurgeti la alimente usoare, bine fierte, lichide.

Cele mai bune sunt supele-crema din radacinoase (telina, patrunjel, morcov, pastarnac) si piureurile, care vor fi gatite fara ulei si condimentate cu sare in cantitati moderate.

Alte doua elixiruri lichide sunt sucurile proaspete, obtinute casnic, din cartofi si varza, care protejeaza stomacul si alina durerea.

Gastrite acute

Pentru a va proteja stomacul va recomand sa reduceti pe cat posibil consumul de alimente care contin excitanti chimici, precum si produsele care au în componenta lor celuloza. In comparatie cu alte regimuri, în acest caz se poate bea cafea, se pot manca ciorbe si borsuri, carne prajita în ulei, paine alba (dar nu calda) sau prajita, unt, telemea, cas proaspat, svaiter, legume fierte sau preparate la cuptor (morcovi, dovlecei, conopida, spanac).

Este bine a nu se consuma laptele dulce, alcoolul, înghetata, painea neagra, cartofii prajiti, fructele crude si oleaginoase, mezelurile, carnea prajita, grasimile animale, branzeturile grase, sosurile cu rantas. Trebuie avuta grija la cantitatea de condimente, hrean, mustar, ceapa, usturoi, muraturi consumata. Nu sunt recomandate aluaturile fragede, dospite, marmelada, dulceata.


Tratamente naturiste


Dieta:
2 zile cura de post cu ceaiuri si suc de lamaie, 1 clisma dimineata cu 2 l infuzie calduta de musetel, timp de 2 zile. In continuare se introduc în alimentatie: suc de fructe, lapte, iaurt, lapte vegetal, piure de cereale, apoi se tine un regim lacto-ovo-vegetarian timp de 4-5 zile. Se intercaleaza 1-2 zile pe saptamana cura cu fructe, cura cu preparat din aloe, cura cu suc de orz verde. Se recomanda suc de varza înainte de masa cu 30 minute, 3x50 ml, iar dupa masa la 1 ora, sucul de cartof, 3x50 ml.

Se beau ceaiuri din urmatoarele plante:
Rp. 1. - 20 gr nalba mare, 20 gr roinita, 30 gr salvie, 30 gr galbenele, 20 gr troscot, 30 gr tataneasa, 20 gr ienupar, 10 gr sovarf, 20 gr scumpie
Rp. 2. - 20 gr isop, 30 gr urzica, 20 gr menta, 20 gr patlagina, 20 gr tintaur, 10 gr pelin, 10 gr anason, 20 gr coada racului, 20 gr musetel.

Se poate bea zilnic lapte de hrisca (2 linguri faina de hrisca la 150 ml apa caldasi miere).
Din amestecul de plante al celor 2 retete se ia 1 lingurita la 250 ml apa clocotita, se infuzeaza 2 minute, se beau 3 cani pe zi, alternand retetele.
In caz de gastro-enterita se administreaza urmatoarea reteta: 30 gr radacina nalba mare, 10 gr afin, 10 gr saschin. Se ia 1 lingurita din amestecul de plante la 250 ml de apa clocotita, se infuzeaza 3 minute, se bea cu 30 minute înainte de masa.

Se poate prepara urmatoarea reteta: 100 gr grau (faina), 100 gr faina de ovaz, 100 gr faina de orz. Se iau 4 linguri din amestec, se fierb in 1 1 litru apa, pana ramane 1 litru de apa. Se strecoara, se adauga 1 lingura de miere. La copilul mic se administreaza 1 lingurita de 4 ori pe zi, înainte de masa, iar la adult 2 cani pe zi.

Se recomanda baia vitala de 2 ori pe zi, timp de 25 minute, baia de trunchi, una pe zi, timp de 25 minute, baia rece a jumatatii inferioare a corpului, 3 pe saptamana, dusul rece general, de 2 ori pe saptamana, compresa derivata pe abdomen in timpul noptii, fomentatia simpla pe regiunea epigastrica sau o baie calda de sezut, cu temperatua crescuta timp de 20 minute, pentru calmarea durerii.

Reflexoterapia:

se maseaza punctele 17, timp de 10 minute, 23 timp de 3 minute, 24, 25, 26 timp de 5 minute si 16 timp de 3 minute.

Gastrita acuta toxialimentara

� Ceai de: musetel, izma, iarba-gastei, roinita, coada-racului, indulcit cu
miere. Se beau 2-3 cani/zi.
� Otet de mere - 2 lingurite la un pahar de 200 ml apa. Din acest amestec se
ia cate 1 lingura, din 5 in 5 min.

Plantele medicinale folosite in tratarea gastritei



Este vorba de ierburile si radacinile cu efect calmant, cicatrizant si de refacere a finelor straturi de protectie de pe peretii stomacului.

Ca si la alimente, nu exista o reteta standard care sa se aplice la toate tipurile de pacienti, in schimb exista cateva plante care acopera un spectru larg de necesitati in tratament.

Iata cateva dintre ele:

Obligeana - este fara indoiala regina plantelor folosite in tratamentul bolilor de stomac.

Multi medici au relatat ca folosirea obligenei, fara nici un alt tratament, a rezolvat cazuri de gastrita extrem de refractare la alte tipuri de terapie, alopata sau naturista.

De ce?

Pentru ca pe langa faptul ca are efecte antibacteriene si calmante gastrice foarte puternice, obligeana are o subtila actiune de armonizare la nivel psihic, in conditiile in care stresul si nervozitatea constituie cauza numarul unu in aparitia acestei boli.

Obligeana se administreaza astfel: o jumatate de lingurita de pulbere (obtinuta prin macinarea radacinii de obligeana cu rasnita electrica de cafea) se ia pe stomacul gol de patru ori pe zi, de preferinta inainte de mese.

Obligeana este insa contraindicata in cazurile in care durerile de stomac sunt insotite de o senzatie puternica de voma, caz in care este bine sa folosim musetelul.

Musetelul - blanda romanita, cu micile sale flori albe si parfumate, este un remediu neasteptat de puternic in tratamentul ˆ-la-long al gastritei.

Se administreaza sub forma de macerat la rece: doua linguri de flori macinate se lasa intr-un litru de apa sa se macereze la temperatura camerei, de seara pana dimineata, cand se filtreaza.

Se bea cantitatea de macerat obtinuta pe parcursul unei zile, de preferat pe stomacul gol.

Este bine ca persoanele iritabile sa adauge la macerat si jumatate de lingurita de menta, care are efecte reconfortante si calmante puternice.
Coada-soricelului - se administreaza sub forma de pulbere - o lingurita de patru ori pe zi in cazurile avansate de gastrita si de ulcer, deoarece are efecte cicatrizante si regenerative puternice si foarte rapide.

Tratamente naturiste pentru gastrita


*Alimentele alterate se arunca.
*Se evita medicamentele care au efect secundar asupra stomacului.
*Nu se consuma ciuperci necunoscute.

*Nu se consuma alimente excitante pentru stomac.
*Se fac clisme, se beau multe ceaiuri pentru eliminarea din organism a toxinelor.
*Se recomanda post de 1-3 zile, timp in care se bea ceai din scoarta de mesteacan, flori de tei, urzica, leustean, cimbru, salvie, cimbrisor, maghiran.

*Se consuma timp de 3 zile legume si sucuri, supa de varza sau varza cruda.
*Se bea un pahar de apa in care s-a dizolvat 1 lingurita de argila.
*Se evita bauturile reci, zaharul, pastele fainoase, carnea de porc prajita, condimentele, alcoolul.
*Cu ceaiuri din musetel, rostopasca, roinita, menta, chimen, seminte de in, lemn dulce, se calmeaza durerile de burta.
*Se aplica pe zona stomacului cataplasme umede si caldute.

*Se beau cateva picaturi de ulei din scortisoara sau dafin, cu miere.
*2 linguri caimac de pe lapte se amesteca cu 2 galbenusuri, 2 linguri de miere pana se face o crema, care se ia de 3 ori pe zi cu 1 ora inainte de mesele principale.
*Se recomanda mersul descult pe pietre ude sau iarba cu roua.
*Se evita stresul, se recomanda autosugestia prin ganduri pozitive si credinta in vindecare.

Gastrita cronica hipoacida si anacida - Este caracterizata de lipsa acidului clorhidric din sucul gastric. in consecinta, este redusa activitatea pepsinei care sfarama moleculele de proteina in stomac. Microbii patrunsi in stomac nu vor mai fi distrusi, apare greutate in stomac si microbii trec mai departe in intestin unde produc enterocolite.

Regim alimentar
Alimente interzise-: lapte, alcool, inghetata, ape minerale alcaline, bauturi fierbinti paine neagra sau proaspata, zarzavaturi crude, bogate in celuloza, nedigestibile, fructe crude, peste gras, branzeturi grase, slanina, grasime prajita, marmelada, hrean, mustar, boia, piper, ceapa, usturoi, muraturi.
Alimente permise: ceai, putin sifon, suc de fructe, de legume, chisel, ape minerale clorosodice, paine prajita, uscata, piure de cartofi, orez si gris bine fiert, fulgi de ovaz pasati, piureuri de legume, legume fierte si pasate (morcovi, dovlecei, conopida, mazare verde, spanac, urzici), fructe coapte la cuptor, fara zahar, sau compot pasat din mere, pere, prune, caise, piersici, visine, cirese, agrise, peste slab de apa dulce (salau, stiuca, lin, pastrav, biban), omleta la aburi, branza de vaci, telemea desarata, cas sarat, unt, untdelemn crud putin, supe degresate din carne si oase, supe de rosii, borsuri pasate, biscuiti, gelatine de fructe, frunze de patrunjel, marar, tarhon, leustean. Fructe: portocale, struguri, coacaze, caise si piersici bine parguite si curatate de pielita. Miezul de migdale dulci are efect deosebit de favorabil asupra bolnavilor de ulcer gastroduodenal.

Ceai de: schinel (o lingurita/cana, se bea cate un sfert de cana, cu o jumatate de ora inainte de mese), sovarf (3 linguri/cana, din care se beau 3-4 linguri, cu o jumatate de ora inainte de mese), tintaura (o lingurita/cana, se bea cate un sfert de cana,- cu o jumatate de ora inainte de mese), ceai tonic aperitiv Plafar.

� Mierea de albine normalizeaza activitatea secretorie si motorie a stoma
cului. De aceea si ceaiurile se indulcesc cu miere. Daca se consuma inainte
de mese, cu apa rece, mareste aciditatea. Se recomanda mierea de munte,
de faneata.
� Argila: inainte de mese cu 1 1/2 h se bea apa de argila - 1/2 lingurita/1
pahar apa.



Reflexoterapie

se urmareste imbunatatirea circulatiei mucoasei gastrice pentru refacerea ei si anihilarea factorilor care au produs aparitia bolii. Se maseaza zona renala si suprarenala. Punctele masate sunt: zona stomac, punctul 17, timp de 5-10 minute pe fiecare picior, zona suprarenale, punctul 23, timp de 3 minute, zona rinichi-uretere-vezica urinara, punctele 24, 25, 26, timp de 5 minute, zona vezicii biliare, punctul 16, timp de 3 minute.

Masajul gastric substernal si respiratia tip ras



In medicina chineza se spune ca gastrita apare ca urmare a formarii unui cumul, a unui “dop” energetic in zona plexului solar.

Tratamentul energetic se face in sensul diminuarii, al disiparii acestei energii nocive, existand in acest sens o sumedenie de procedee, de la acupunctura la exercitii de respiratie si gimnastica energetica. In cele ce urmeaza, va prezentam doua tehnici extrem de simple de dispersare si armonizare a energiei la nivelul stomacului.
Masajul gastric substernal - se plaseaza degetul mare al mainii drepte direct pe piele, central, in zona stomacului, prinzand cu mana stanga incheietura mainii drepte.

Se roteste apoi degetul mare al mainii drepte in sensul acelor de ceasornic pe zona plexului solar, fara a freca pe piele, ci masand bland stomacul in profunzime.

Se fac cincizeci de asemenea rotatii, dupa care se face masajul cu degetul mare al mainii stangi in sens invers acelor de ceasornic de acelasi numar de ori.

Exercitiul se face de doua ori pe zi, dimineata si seara, pe nemancate, avand rol de prevenire si tratare a gastritei. In perioadele de criza, masajul se face cu blandete, intrerupandu-l daca durerea se accentueaza.

Respiratia tip ras - expiram aerul cu putere, dupa care inspiram adanc, relaxand muschii abdominali, asa incat aerul sa patrunda din belsug in zona inferioara a plamanilor. Ne tinem respiratia pana numaram la trei: 3, 2, 1, 0, apoi expiram aerul fractionat, zgaltaindu-ne abdomenul ca si cand am rade sau chiar sa incercam sa radem.

Va aparea o savuroasa stare de relaxare si decongestionare la nivel fizic si psihic, care se va amplifica pe masura ce vom continua exercitiul.

Se fac minimum zece asemenea respiratii pe zi.

Este o tehnica foarte eficienta si in perioadele de criza.