Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
Bine aţi venit pe site-ul RAMI81-Suflete deschise. Acest site isi doreste sa fie util tuturor persoanelor care au nevoie de orice fel de ajuror. Aici va gasi prieteni adevarati care vor incerca sa le dea un sfat, o alinare, sa-i incurajeze, sa simta ca nu sunt singuri pe lume.
Echipa noastra este formata numai din persoane care stiu sa ce inseamna greutati in viata si stie sa aprecieze si sa ajute oamenii la necaz ascultandu-i si inercand sa le ofere o vorba buna.
Aici veti gasi tot felul de informatii medicale la diverse boli, veti gasi informatii despre terapii noi. Aici o sa fie scrise povesti de viata, cazuri umanitare si diverse teme interesante referitoare la viata noastra de toate zile.
 
 

Urticarie

Definitie:

Urticaria este o eruptie de papule (basici pline cu aer sau cu o secretie apoasa) sau o eruptie de placi in relief, insotita de prurit (mincarime).

Edemul alergic este o umflatura care apare, de obicei, brusc si dispare la fel de brusc. Edemul poate sa apara si sa dispara in citeva ore sau zile.

CE AU IN COMUN ACESTE LEZIUNI? Ambele leziuni, urticaria si edemul sint reversibile si se formeaza prin extravazarea serului din vasele subepidermice (la urticarie) sau din cele ale tesutului celular subcutanat (la edem) sub actiunea histaminei. La rindul ei, histamina sau alt mediator chimic se elibereaza ca efect al reactiei dintre un alergen si anticorpii specifici persoanei respective. O persoana poate fi alergica la diferiti alergeni. Exista persoane alergice la lapte, frisca, branzeturi, alte persoane la praful de casa, fulgi, igrasie, mucegaiuri, polen, precum si la unele medicamente, cum ar fi penicilina, ampicilina, altele. Urticaria si edemul alergic sint deci niste manifestari alergice cu frecventa destul de mare in populatie. Ambele au un mecanism de producere aproape identic si sint generate de factori cauzali asemanatori. Este bine cunoscut faptul ca aceste manifestari pot apare la acelasi pacient simultan sau alternativ.


Cauze:

Cauzele sint diverse si de multe ori ramin necunoscute. Dintre cauzele cunoscute, originea alergica nu este chiar asa de frecventa. CINE DECLANSEAZA URTICARIA SI EDEMUL ALERGIC? Alergenii care declanseaza cel mai fercvent aceste manifestari sint : alimentele, medicamentele, aeroalergenii, intepaturile de insecte (albine). Se intilnesc cazuri in care urticaria apare in cadrul bolii serului, dupa transfuzii de singe, precum si in unele alergii la rece (de exemplu dupa un dus rece).


Simptome:

URTICARIA Durata eruptiei este de minute sau maximum 2-3 zile, in asa zisa forma de urticarie acuta. In forma cronica, se constata numeroase reveniri ale acestei eruptii, precum si persistenta ei. In aceste cazuri, de evolutie cronica, eruptia poate persista si peste 2 luni. In general, leziunile de urticarie sunt localizate in anumite regiuni, dar cateodata se extind pe toata suprafata pielii. Este demn de remarcat faptul ca pielea cu urticarie seamana cu o piele urzicata. De cele mai multe ori, mancarimea apare inaintea leziunii urticariene. In multe cazuri, urticaria poate cuprinde si mucoasele.

EDEMUL ALERGIC Localizarile preferentiale ale edemului alergic sunt la buze si pleoape. Se cunosc si alte localizari : la limba, faringe, laringe, plaman, stomac, intestin. Acest tip de edem este de obicei limitat, are culoarea alba si de cele mai multe ori nu este insotit de mancarime. Aspectul este asimetric iar marimea variabila ca intindere. Daca este localizat visceral, se insoteste si de simptomatologia specifica organului pe care il afecteaza.


Diagnostic:

ESTE USOR DE DIAGNOSTICAT BOALA? Stabilirea diagnosticului si elucidarea cauzei nu sint atit de simple si ridica deseori probleme dificile.

Tratament

TRATAMENTUL ESTE CUNOSCUT? Tratamentul urticariei si edemului alergic se adreseaza in primul rind factorului alergic cauzal. Identificarea acestuia se face prin teste cutanate. Pozitivarea testelor la substantele respective ajuta la diagnosticarea corecta. Deseori, de exemplu, testele cutanate alimentare mai mult incurca decit ajuta medicul, deoarece ele ramin negative chiar in cazuri in care un aliment incriminat este verificat ca agent cauzal.

CUM NE TRATAM? Identificarea agentului cauzal obliga persoana bolnava sa evite contactul cu alergenul responsabil. De exemplu, daca la o persoana cu urticarie, edem, la testarea cutanata la un aliment rezultatele sint pozitive, solutia cazului consta in dieta prelungita fara acel aliment si incercarea de hiposensibilizari specifice aplicate cu profesionalism si rabdare. De asemenea, daca rezultatele sint pozitive la mucegaiuri din igrasia casei, se recomanda, desigur, sa se locuiasca un timp intr-o casa fara igrasie. In tot acest timp trebuie consultat medicul, care va urmari sa nu apara din nou alte simptome, eventual pentru un alt factor determinant. Daca fenomenele alergice apar la utilizarea medicamentelor, se recomanda stoparea tratamentului cu ele si inlocuirea cu alte medicamente tolerate. La fel se procedeaza si cu alergenii din aer direct responsabili de simptome, care trebuie evitati, indepartati complet. Pina la diagnosticarea corecta, elucidarea completa a cazului, simptomele, manifestarile cutanate se pot ameliora cu ajutorul unor medicamente ANTIHISTAMINICE.